Niets is prettiger dan een popquiz te beginnen met een lekker energiek nummer. Iedereen is in één keer bij de les en je zit er zelf ook direct fijn in. Maar voor onze laatste quiz, eentje waarin wij ons specifiek richtten op de muziek uit de jaren ’60 en ’70, was ik in de laatste dagen van de voorbereiding nog naarstig op zoek naar zo’n nummer. En dat hoopte ik te vinden in een playlist waarin álles wat ooit in de Top 40 had gestaan in die jaren, op willekeurige volgorde voorbij kwam.

De muziekgoden waren mij goed gezind. Want dáár was dan het nummer waar ik naar op zoek was. Razend tempo, rammende elektrische gitaren en een bekende melodie. Een melodie die mij direct deed herinneren aan de slapstick- en tekenfilms die ik in mijn jeugd zag: De Sabeldans. Geschreven door een van de meest vooraanstaande componisten uit de voormalige Sovjetunie: Chatsjatoerjan. Bedoeld als finale-act voor zijn Gayane-ballet waarin de dansers hun skills met sabels toonden. Met dat ballet ging hij de hele wereld over.

De Welshe band Love Sculpture pikte het stuk op en maakte er deze fantastische gitaarcover van. Zij hadden zich daarbij laten inspireren door de wijze waarop Keith Emerson composities interpreteerde. En opeens waren zij niet langer een dertien-in-een-dozijn-blues-coverband maar een act met een hit. Want waar het succes in ons land met een twintigste plaats bescheiden bleef, stootten zij in het Verenigd Koninkrijk door tot de top vijf in 1969.

Maar ondanks een platencontract met London Records van 250.000 pond en een uitnodiging voor de Duitse televisie wist de band het succes geen vervolg te geven. Na twee albums gingen zij alweer uit elkaar. Alleen van zanger Dave Edmunds zouden we nog regelmatig horen. Want zijn geluid lag Nederland duidelijk beter. Hij zou in de jaren ’70 nog vier keer in de Top 40 te vinden zijn. Met I Hear You Knocking als bekendste plaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.