Anita Baker is één van de meest toonaangevende Quiet-storm zangeressen uit de jaren 80 met een kenmerkende, sterke en soepele altstem. Haar invloeden liggen in de R&B maar ook Jazz, Gospel en traditionele Pop. Hierdoor maakt ze hele verfijnde volwassen muziek. Glad en zacht maar alles behalve levenloos want haar muziek zit onmiskenbaar vol soul. Ze liet zien dat er ook in de jaren 80 en 90 een markt was voor traditionele R&B muziek en dat maakte haar erg geliefd. Dit totaalplaatje zorgde ervoor dat ze één van de populairste romantische zangeressen van haar tijd werd. Daarbij komt dat ze live ook nog eens heerlijke shows gaf. Via haar latere platenlabel Atlantic is een heerlijke concertregistratie op dvd uitgegeven. Zoveel soul en passie en zo goed gezongen. Ik beveel van harte aan om de beelden eens te bekijken.

Anita is in 1958 in Toledo (Ohio) geboren en groeide op in Detroit. Toen ze 12 was begon ze met zingen in gospelkoren. Toen ze 16 was trad ze op met verschillende lokale bands en uiteindelijk deed ze een succesvolle auditie bij destijds één van de meest populaire acts in Detroit: Chapter 8. Uiteindelijk tekenden ze in 1979 een platencontract bij Ariola maar toen dat label even later door Arista werd overgenomen was er voor Anita geen plek meer. Anita ging aan het werk als serveerster en receptioniste. In 1982 nam Otis Smith, een voormalig medewerker van Arista die ook al met Chapter 8 samenwerkte, contact met Anita op. Voor Beverly Glen, het nieuwe platenlabel van Otis Smith, nam ze haar debuutalbum op. Een mooi album dat zorgde voor een sterke fanbase maar dat niet de grote doorbraak betekende. Hierdoor werkte ze nog als juridisch secretaresse. In 1985 kreeg ze een platencontract bij Elektra, na een juridische strijd met Otis Smith.

In 1986 volgde uiteindelijk de definitieve doorbraak met het schitterende album Rapture, waarop ze samenwerkte met producer Michael J. Powell, van Chapter 8. Het werd een grote platina, Grammy-winnende hit. Zowel liefhebbers van destijds nieuwe muziekstromen Hip-Hop, Rap en moderne R&B als liefhebbers van meer traditioneel geluid waren gek op het album. Caught Up In The Rapture en Sweet Love werden absolute Quiet-storm klassiekers. Het is een subliem en stijlvol album dat Anita laat doen waar ze goed in is, namelijk het zingen van door Gospel beïnvloedde R&B/Pop ballads en Slow-jams, met her en der vleugjes van Jazz. Prachtige, warme en tijdloze muziek.

Een van mijn favorieten sinds zolang ik me kan herinneren is Same Ole Love. Darryl K. Roberts en Marilyn Mcleod schreven het nummer. Anita’s stem is zo soulvol en melodieus, schitterend gewoon. Een heerlijke liefdevolle soulparel die je na honderd keer luisteren nog net zo blij maakt als de eerste keer dat je het nummer hoorde. Dit blijft voor altijd één van mijn favoriete platen.

In 2017 kondigde Anita haar pensioen aan maar in 2018 pakte ze de microfoon toch weer op. Ze heeft aangekondigd dat er in 2023 nieuwe muziek wordt uitgebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.