Wanneer de grote crooners uit de jaren ‘50 en ’60 op een rijtje gezet worden zijn er drie die toch een beetje achterblijven. Iedereen kent Frank Sinatra, Dean Martin, Perry Como, Andy Williams en Tony Bennett, maar Sam Cooke zal zelden in dit rijtje opgenomen worden. Wel bekend, maar ondergewaardeerd zijn twee ‘zwarte’ zangers die tijdens hun actieve leven veel met discriminatie te maken hebben gehad: Sammy Davis Jr. en Nat ‘King’ Cole. De laatste was misschien wel net zo goed en groot als Ol’ Blue Eyes, maar ja….dat kleurtje. Het blanke gezelschap kwam graag naar hen luisteren, maar ze moesten een andere ingang nemen en mochten niet in dezelfde zaal eten. Sammy Davis Jr. had zijn kompaan uit de Rat Pack (Sinatra) die simpelweg dreigde niet op te treden indien Davis niet dezelfde behandeling kreeg.

Cole had vrijwel zijn hele leven te maken met racisme en discriminatie. Hij werd op het podium door KKK-leden aangevallen en toen hij in 1948 een huis in Hanock Park, Los Angeles wilde kopen werd hij door zijn blanke buren op alle fronten dwars gezeten. Desondanks kocht hij het huis, maar vond raciale tekens in de tuin, vuurwerk tot zelfs een kogel die afgeschoten werd en hun hond werd vergiftigd.

Cole had een donkerbruine stem en is verantwoordelijk voor tal van bekende hits: Ramblin’ Rose, Smile, Pretend, Those Lazy Hazy Crazy Days Of Summer, Mona Lisa, Unforgettable, (Get Your Kicks On) Route 66 en natuurlijk When I Fall In Love. Maar er is er eentje die iedereen (in ieder geval de oudere jongeren) ook kent, maar meestal niet de titel weet: On A Bicyle Built For Two. Het origineel stamt uit 1893 en heette toen Daisy Bell, maar Cole’s versie maakte het wereldbekend.

De kracht van het lied is dat het gemakkelijk mee te zingen of neuriën is. Het is ook meerdere malen in de technologie gebruikt, waaronder in 1961 toen in het Bell laboratorium een IBM 704 geprogrammeerd werd om Daisy Bell te zingen. Een van de aanwezigen was Arthur C. Clarke die het gegeven in zijn 2001: A Space Odyssey verwerkte: de HAL 9000 computer zingt dit lied terwijl het gedeactiveerd wordt. Stanley Kubrick nam het over in de gelijknamige film (hier op 4:00).

Een waarschuwing: On A Bicyle Built For Two is een absolute oorwurm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.