Gordon Lightfoot was één van de meest toonaangevende singer-songwriters uit de jaren ’60 en ’70 en de meest succesvolle hedendaagse Folk-artiest uit Canada. Hij wordt omschreven als de beste songwriter uit Canada en staat alom bekend als folklegende.

Gordon zorgde voor het perfecte huwelijk tussen Folk- en Pop-muziek met aangename arrangementen en zijn aangename stem, die zacht en tegelijkertijd rijk en sterk was en vol van emotie. Gordon schreef tekstueel hele sterke nummers maar hij bleef altijd met beide benen op de grond staan. Zowel persoonlijke als globale problemen worden in zijn muziek op een poëtische maar toegankelijke en herkenbare manier besproken. Dat is in mijn ogen precies de reden waarom zijn muziek je zo kan raken. Kortom, ontzettend fijne en pure muziek waarvan je in Nederland eigenlijk maar weinig hoort. Internationaal gezien betekende If You Could Read My Mind zijn doorbraak. Sundown en Summertime Dream bevestigden zijn status als internationale ster.

Ik schrijf in de verleden tijd want op 1 mei 2023 overleed Gordon op 84-jarige leeftijd. Daar moet uiteraard bij worden stilgestaan. In november 2022 had ik al een blog over Gordon klaarstaan, over The Wreck Of the Edmund Fitzgerald. Het bleek dat mijn collega Tricky Dicky dit nummer al eens had gebruikt voor een folkbattle. Terecht, want het is schitterend. Voor het eerbetoon aan Gordon kies ik dan voor het eerste nummer van Gordon waar ik verliefd op werd en dat is If You Could Read My Mind.

Gordon Lightfoot schreef het nummer voor het prachtige gelijknamige album, het album dat eerst Sit Down Young Stranger als titel droeg. Net zoals het gehele album schittert If You Could Read My Mind door zijn simpele schoonheid. In het nummer reflecteert Gordon op zijn eigen echtscheiding. Ik heb al heel vaak naar het nummer geluisterd en het is nog steeds even ontroerend en mooi als de eerste keer dat ik het hoorde. De emoties die dit nummer oproept; wat een verhalenverteller, wat een stem. Schitterende en tijdloze muziek.

We nemen afscheid van een van de beste en grootste (Folk) singer-songwriters aller tijden. Een briljant muzikant en verhalenverteller met een schitterende stem wiens muzikale nalatenschap voor altijd zal voortleven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.