Op het moment van schrijven is het iets minder dan drie uur voordat mijn dienst begint. Vanavond werk ik bij een concert van Aldous Harding, en ik ben lichtelijk gespannen. Al langer had ik een waardering voor deze zangeres uit Nieuw-Zeeland, maar haar nieuwste album “Warm Chris” heeft me aan haar verknocht: prachtig eigenzinnige muziek, met een stem die als geen ander een emotie kan dragen. Dit komt voor mij nergens beter door dan op het briljante She’ll Be Coming Round the Mountain.

De oplettende luisteraar (of fan van Lord of the Rings) herkent misschien iets in de dragende pianomelodie: het leent voor dat extra stukje Nieuw-Zeeland wat van het ongenaakbare Rivendellmotief, gepend door Howard Shore. Dan komt die stem erbij… Wie de ogen dichtdoet hoort bijna eenzelfde inzet als Neil Young op het nummer After The Gold Rush, en het hele nummer voelt wellicht aan als iets wat Young had kunnen schrijven. Zeker als die bugel inzet… We mogen wel zeggen dat de bugel niet het meest geziene familielid in de popmuziek is, maar ik kan me één nummer herinneren waar een prominente bugel in voorkomt: After The Gold Rush! Ta-daaaa. Mevrouw Harding, ik heb u door.
Maar voor zover ik een slimme bolleboos kon zijn, zet ze me op een verkeerd been door een briljante banjo in te zetten. God weet dat ik een zwak heb voor banjo’s, en zo ook hier: dat timbre is onevenaarbaar. De tekst kan wedijveren met de muziek, al is niet het meest duidelijke verhaal te extraheren. Echter, de laatste zinnen verraden een boodschap, waarover hieronder.

Ik hoop dat het vanavond rustig is en ik in de zaal kan kijken, waarbij ik vurig hoop dit nummer te horen. Ik ben benieuwd hoe ze die schitterende laatste strofe zingt:

Okay / Love is the name of the game /
You’ve made such a mountain / She won’t be coming round

Op het moment van schrijven – deze blog heeft twee dagen geduurd – ben ik net wakker en is mijn dienst zo’n tien uur geleden afgelopen. Ik heb het geluk gehad om een half uur in de zaal te mogen staan en ongestoord te kijken naar mevrouw Harding; en ik heb She’ll Be Coming Round the Mountain gehoord! Inclusief banjo! Wat een wereld! Het geluk wilde ook nog dat ik moest bijspringen bij de merchandise, waar ik meteen een exemplaar van Warm Chris voor mezelf heb gekocht. Twee uurlonen verdampt, maar het is het meer dan waard; alleen al voor dit ene nummer.

 

Foto: Emma Wallbanks (via NPR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.