Zo vaak ga ik niet naar concerten, het zijn er niet meer als een handjevol per jaar denk ik, maar ik zie wel een opvallende trend en die hoor ik ook wel om mij heen. Het lijkt wel of concerten na COVID-19 minder goed bezocht worden. Bij elk concert wat ik in 2022 heb bezocht zag ik die trend. Zalen als Ziggo niet uitverkocht bij grote stadionacts, bands die in het clubcircuit altijd uitverkochte zalen hadden, krijgen nu lang niet alles meer vol en kleine Nederlandse artiesten zie ik op Instagram vaak nog op de dag van het optreden aandacht vragen voor het desbetreffende concert. Natuurlijk zijn er ook genoeg uitzonderingen, maar toch….. het valt mij op.

Ik zag het bijvoorbeeld bij een stadionact als Genesis, maar ook 013 was lang niet uitverkocht bij het wellicht laatste concert van Transatlantic, dat was in de jaren ervoor wel anders. Eind van vorig jaar bezocht ik samen met mijn dochter een concert van Ricky Koole (samen met Ocobar) in Barendrecht en daar viel het pas echt op. Misschien in het verleden ook niet uitverkocht, maar hier was echt maar een handjevol mensen op af gekomen. En dan is het niet eens een groot theater. Alhoewel het wel voor een intiem concert zorgde verraste mij de lage opkomst wel. Enkele tientallen toeschouwers zagen die avond een mooie show van persoonlijke liedjes, ontboezemingen en een strakke begeleiding van Ocobar.

De Nederlandse actrice en zangeres Ricky Koole timmert al jaren aan de weg. In theater, film en TV-producties is zij een veelgevraagd actrice, maar ook als zangeres maakt zij al jarenlang albums. En dan vaak afwisselend in het Engels en het Nederlands. Haar invloeden komen vaak uit Amerika en dan met name uit het zuiden. New Orleans, Memphis, Nashville, de invloeden zijn nooit ver weg. En dat merk je ook vaak in de teksten en in de muzikale begeleiding.

De kleine tour die zij eind vorig jaar deed, was eigenlijk ook bedoelt ter promotie van een nieuw album, alleen liep die afronding van deze plaat niet helemaal synchroon en zal deze in 2023 uitkomen. Wel kreeg het publiek al enkele nummers te horen en vertelde ze over de insteek van het album. Inmiddels zijn al enkele tracks uitgekomen.

Mijn Moeder Het Water is een mooi voorbeeld van het werk van Ricky Koole. Een tekst die gaat over het missen van je moeder en die komt wel binnen. Zelfs als je je moeder nog hebt, een mooie metafoor. De muziek is van Paul de Munnik en geeft een prachtige omlijsting, zodat de tekst (die prachtig wordt gezongen) nog beter tot zijn recht komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.