Trugoy the Dove is dead. Hij overleed op 12 februari. Zijn echte naam was David Jude Jolicoeur; hij werd slechts 54 jaar. Trugoy was één van de drie leden van hiphopgroep De La Soul. Met zijn dood laait nu weer het besef op wat hij en de overige leden van De La Soul – Posdnuos en Maseo – uiteindelijk hebben betekend voor niet alleen hiphop maar ook voor de populaire muziek in algemene zin.

De La Soul is opgericht in 1988. Eind jaren tachtig waren er uiteraard ook al Hiphopgroepen als Public Enemy en N.W.A., maar De La Soul had meer een mellow sound, met meer humor, positiviteit en plezier. Het heeft veel jonge rappers en andere muzikanten geleerd hoe Hiphop ook kon klinken, en dat het qua boodschap dus niet alleen over the hood en/of met veel activisme gepaard hoefde te gaan. De La Soul stond – samen met andere legendarische hiphopgroepen A Tribe Called Quest en Jungle Brothers – aan de basis van een heuse beweging: Native Tongues. Deze Hiphop-familie werd al snel uitgebreid met onder andere Queen Latifah, Monie Love en ook Black Sheep. De muzikale impact van deze beweging was zogezegd gigantisch; acts als Pharrell Williams, The Roots, The Black Eyed Peas en Outkast werden heel erg door het geluid en manier van werken beïnvloed.

Native Tongues begon met een ontmoeting tussen De La Soul en de Jungle Brothers tijdens een show in Boston. Trugoy the Dove – in het begin vooral ook bekend onder de naam Plug 2 – heeft over dat allereerste begin eens gezegd: We had a natural love for the art and a natural love for each other on how we put stuff together. So we invited the Jungle Brothers to a session, and when they hooked up with us, we happened to be doing ‘Buddy’. It wasn’t business; it wasn’t for a check. It was just trading ideas and just seeing what you’re doing. Bottom line, it was just having fun. Diezelfde nacht na deze eerste gezamenlijke sessie belde Afrika Baby Bam van de Jungle Brothers vol enthousiasme met Q-Tip van A Tribe Called Quest, en een heuse beweging was geboren; een beweging die aan de basis zou staan van een eigen subgenre.

Op 3 maart 2023 was het vier-en-dertig jaar geleden dat het debuutalbum 3 Feet High And Rising van De La Soul uitkwam. Het debuutalbum van de Jungle Brothers – Straight Out The Jungle – van het jaar daarvoor had al het nodige losgemaakt, dus er was een mooie springplank. Maar het succes van 3 Feet High And Rising was uiteindelijk toch nog buitengewoon. Niet alleen was het album artistiek een succes, ook commercieel gezien was het mega. Wie kent bijvoorbeeld het nummer Me, Myself and I niet? De La Soul was vervolgens echter niet van plan de sound ervan te copy-pasten. De groep bleef zich verder ontwikkelen. De volgende albums werden meer volwassen. Het populaire mainstream-geluid werd wat meer losgelaten, en de grooves werden serieuzer. En er veranderde meer, ook de Native Tongue-familie werd veel minder close. Het werd zelfs door Trugoy uiteindelijk doodverklaard.

De La Soul zelf was echter nooit dood. Vorig jaar in november zouden ze zelfs weer naar Nederland komen voor een optreden in Groningen. Helaas ging dat niet door. Ze waren wel onderweg naar Nederland maar één van de leden kreeg – volgens de berichtgeving – het RS-virus. Uiteindelijk is dat optreden volledig geannuleerd. Wat er nu met de crew gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar een De La Soul zonder Trugoy is eigenlijk niet echt voor te stellen. Wat dat betreft is het echt een gemis, want al die jaren bleef de muziek fris, relevant, en van het hoogste niveau. De muziek leeft voort in de harten van veel muziekliefhebbers. En dat zelfs zonder dat het gros van de muziek tot nu toe te streamen is geweest. Wat dit betreft zou dit jaar  – 2023 – voor De La Soul een belangrijk jaar worden. Na veel juridisch rechten-gesteggel was het mogelijk geworden om de eerste zes albums van de groep op de diverse streaming-services uit te brengen. Daar waar ze lange tijd gruwelijk werden gemist. Trugoy zal het niet meer meemaken, maar aanstaande 3 maart is het zover, dan kunnen de muziekliefhebbers die de albums van De La Soul niet fysiek in huis hebben gaan genieten van alle geniale facetten van deze legendarische en invloedrijke hiphopformatie. En voor wie echt niet kan wachten: het nummer Eye Know, afkomstig van het debuut, is al vooruitlopend sinds een aantal dagen te streamen.

Foto: Matti Hillig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.