Als deze website bestaansrecht heeft door ondergewaardeerde liedjes onder de aandacht te brengen dan mag er één absoluut niet ontbreken. Dit is zelfs objectief vast te stellen en daar wil ik de lezer graag op attenderen. Waaruit zou moeten blijken dat een nummer bij uitstek ondergewaardeerd is volgens zogenaamde objectieve maatstaven en zodoende echt niet mag ontbreken in de Snob 2000? Ga bij jezelf eens te rade welk nummer je kent waarvan er wereldwijd miljoenen verkocht zijn, dat opgenomen is in de Grammy Hall of Fame, dat bovendien door vele topartiesten uit meerdere genres gecoverd is, ook door erkende songwriters, na 50 jaar nog steeds gecoverd wordt en desondanks nooit een hit in Nederland is geweest? Pijnig de bovenkamer, ik kom uit op een nummer dat eerder door topmuzikanten dan door een gemiddelde muziekliefhebber lijkt te worden gewaardeerd.

Ik doel op A Song For You geschreven door Leon Russell. In de keuzelijst van de Snob 2000 wordt ook de vertolking van Donny Hathaway aangedragen. Beide uitvoeringen zijn overigens zeer de moeite waard, maar dat geldt ook voor zovele coverversies hiervan. Laat ik mijn stelling kort onderbouwen.

Dat het nummer een miljoenenverkoop kent, daarover bestaat geen twijfel. Alleen al het gelijknamige album van Leon Russell, de albums A Song For You van zowel The Carpenters als The Temptations en het postuum verschenen album van Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures zorgden ervoor dat dit nummer enkele miljoenen keren over de toonbank is gegaan. Dat het door meerdere topartiesten uit verschillende genres (rock, soul, country, jazz) is gecoverd, wordt ook snel duidelijk variërend van Joe Cocker, Simply Red, Aretha Franklin en Willie Nelson tot Herbie Hancock. Opvallend veel topzangeressen hebben het opgenomen, van Dusty Springfield, Helen Reddy, Mavis Staples, Whitney Houston, Barbra Streisand tot Shirley Bassey, maar ook een vermeldenswaardige van de Deense zangeres Cæcilie Norby. En dat het al vele decennia gecoverd wordt, blijkt wel uit de oude versie van Andy Williams uit 1971 tot aan Lalah Hathaway in 2021 en Luke Evans eind 2022, die met zijn album A Song For You momenteel in de Britse charts staat.

Er zijn van A Song For You meer dan 200 geregistreerde covers. Opvallend is dan dat erkende songwriters als Neil Diamond en Ray Charles ook A Song For You opgenomen hebben. Hoewel er ook vele instrumentale versies in de muzaksfeer zijn, zijn er ook bijzondere, bijvoorbeeld van gitarist Neal Schon op zijn album Voice. Merkwaardig dat A Song For You in Nederland slechts door weinigen is gecoverd, maar dan wel door Gordon, die overigens een fan van Donny Hathaway is. Zo kan het geschieden dat de Toppers en Amy Winehouse uit dezelfde vijver visten.

En wat maakt het nummer zo bijzonder? Is het soms het karakteristieke piano-intro? Is het het introspectieve van een muzikant dat aanspreekt of is het de melancholische sfeer die het oproept? Voor mij tellen alle drie, maar iedere liefhebber van dit nummer zal zo zijn/haar reden hebben.

Op mijn website cultuursupportpn.nl heb ik n.a.v. het overlijden van Leon Russell in november 2016 het artikel A Song For Leon geschreven over diens imposante carrière. Wellicht een idee voor een battle: Wat is de meest geslaagde cover van een Leon Russell-song? Mogelijk dat niet één van de reeds genoemde artiesten dan wint, maar juist The Amazing Stroopwafels, B.B. King of Ella Fitzgerald.

A Song For You hoort in Nederland voor alle muziekliefhebbers een begrip te zijn omdat er altijd wel één coverversie te vinden is die van je gading zal zijn!

 

2 comments

  1. De bijdrage over Leon heb ik gelezen net. Erg mooi gedaan! De cover van Donny heb ikzelf altijd mooier gevonden dan het origineel maar natuurlijk alle lof naar Leon voor het schrijven. En je noemt terecht verschillende topzangeressen die het nummer gezongen hebben. Als Whitney liefhebber ben ik uiteraard fan van haar cover 😉 En dan de legendarische live versie. Ze nam het in 2009 wel op voor haar laatste album maar toen was ze helaas al niet meer de oude Whitney. https://www.youtube.com/watch?v=DESaISVK8l0

  2. Mooi stuk. De versie van Donny heb ik steevast in mijn Top2000 lijst opgenomen, net als wat andere parels die je te weinig hoort ( Willie Hightower – Time Has Brought About A Change, ook zo’n mooi nummer)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.