Zoals jullie vaste lezers weten, organiseert Ondergewaardeerde Liedjes elke week een uurtje Snob Radio, uitgezonden via Pinguin Radio. Ergens in 2019 werd er voor een uitzending met als thema International Strange Music Day 14 liedjes geselecteerd die aan de kwalificatie ‘vreemde liedjes of vreemde uitvoerenden’ voldeden. Die uitzending begon met Is This The Life? van de Engelse mafklappers Cardiacs. Om jullie niet alvast af te schrikken en jullie te bewegen dit liedje straks toch even aan te slingeren: het is het meest normale nummer dat Cardiacs ooit heeft gemaakt. En het is een heel mooi nummer nog ook. Laat je bij het bekijken van de video niet teveel afleiden door de bandleden, die eruit zien of ze nodig moeten poepen dan wel een dwangbuis kunnen gebruiken.

Is This the Life? beschrijft een existentiële leegte zoals alleen Cardiacs dat kan:

Following around to see a life thats never in,
Always calling itself on its own phone,
Though it’s never quite at home in the world today

De wereld van Cardiacs is prachtig, fantastisch en kleurrijk, maar inderdaad ook nogal alleenig.

Muzikaal past het nummer goed in de recht toe – recht aan stadionrock uit de begin jaren ’80, zoals we die kennen van The Cult, Big Country, U2 en Simple Minds. In die zin is dit nummer dus totaal niet representatief voor het werk van Cardiacs, dat je misschien het best kan omschrijven als hartverscheurend ontoegankelijk, verrukkelijk complex en onnavolgbaar prachtig.

Cardiacs is mijn guilty pleasure. Ik draai het altijd – en veel – als ik alleen ben. Als er iemand anders bij zit zegt die onmiddellijk: Zet af!! Vandaar. Maar dat geldt dus niet voor dit nummer. Dat kan je rustig opzetten als je je tante op de thee hebt. Wil je echt met volle teugen genieten van de muziek van Cardiacs, zet dan het album A Little Man And A House And The Whole World Window op of On Land And In The Sea. Je vindt het gegarandeerd niks of je vindt het prachtig. Een tussenweg is er gewoonweg niet.

One comment

  1. Wat goed dat er aandacht is voor deze fantastische band. Herkenbaar artikel van Klaas, want ook als ik Cardiacs opzet (en dan het liefst het album “Sing to god”) moet de muziek hier onmiddellijk uit. Misschien is “Leader of the starry skies”, een tribute aan de inmiddels overleden zanger Tim Smith” een iets toegankelijker manier om kennis te maken met de muziek van de Cardiacs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.