Professor Longhair, wiens echte naam Henry Roland Byrd is, is een icoon in New Orleans en een pionier van de R&B muziek daar. Zijn muziek kenmerkt zich door een heerlijk tropisch tintje met Latijns-getint rumba-rockend pianospel, terwijl zijn vocalen worden omschreven als kwakend en jodelend. Al met al maakt dit zijn muziek uniek en bijzonder en niet altijd geschikt om miljoenen platen van te verkopen.

Op een gegeven moment was er van Professor Longhair’s carrière weinig over en was hij schoonmaker in een lokale platenzaak, maar hij zou een legendarische en succesvolle comeback maken. Hij overleed in 1980 in zijn slaap. Op dat moment deed hij mee aan de PBS-TV concert serie Soundstage (met Dr. John, Earl King, en The Meters). In New Orleans wordt zijn muziek tot op de dag van vandaag nog heel veel gedraaid.

Go To The Mardi Grass, geschreven door Professor Longhair en Theresa Terry, is sinds 1949 meerdere keren opgenomen. Zelf ga ik voor de versie uit 1959. Het nummer is een absoluut iconisch carnavalsnummer in New Orleans, samen met een ander nummer van hem: Big Chief. In het nummer wordt je aangeraden om bij een bezoek aan New Orleans naar het Mardi Gras-festival te gaan en de verschillende bezienswaardigheden daar te bekijken. Op deze versie van het nummer is Dr. John, die door Professor Longhair is ontdekt, te horen op de gitaar. De beat van dit nummer is natuurlijk fantastisch en onweerstaanbaar en daarom dit blogje meer dan waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.