Het groeide uit tot een ‘underground favourite’. What’s A Girl To Do? Van Fatima Yamaha. Een relaxte elektrofunk-plaat met een warme, melancholische melodie en die bekende quote van Scarlett Johansson uit de cultfilm Lost In Translation. Een plaat die al een aantal keren een comeback maakte. Door de herkenbaarheid, maar ook vanwege de geheimzinnigheid die eromheen hing.

Het plaatje stamt namelijk al uit 2004. Maar elke keer dat het nummer weer naar boven kwam, borrelde ook die vraag weer op. Wie ís Fatima Yamaha nou eigenlijk? Op de hoes stond weliswaar een dame, maar of dat Yamaha zelf betrof, bleef onduidelijk. Het enige dat je over de mysterieuze producer kon vinden was dat zij opgroeide aan de voet van Mount Ararat en een Japanse vader en een Turkse moeder had.

De werkelijkheid bleek echter een stuk minder internationaal. Dat werd duidelijk toen zij in 2015, voorafgegaan door een re-release van What’s A Girl To Do op 12”, haar ware identiteit op festival Dekmantel bekend maakte. Het initiële plan was om de live-set te laten verzorgen door een vrouwelijk personage. Uiteindelijk nam het brein achter Fatima Yamaha echter zélf plaats achter de draaitafel.

Het bleek Bas Bron, producer van De Jeugd van Tegenwoordig en ook onder veel andere aliassen actief. De link was gauw gelegd: What’s A Girl To Do was de allereerste single die gelanceerd werd op zijn label Magnetron Music. Eerder nog dan Watskeburt in de schappen verscheen. De onthulling maakte de weg vrij voor nieuw werk. Fatima Yamaha heeft inmiddels diverse EP’s en albums afgeleverd, waarvan de laatste begin dit jaar.

Haar debuutsingle pikte ik echter een aantal jaren geleden op. Met collega-blogger Stefan Koopmanschap maakte ik voor Klub KINK een special over de jaren 2000 tot 2005. Speurend naar liedjes uit die tijd kwam What’s A Girl To Do voorbij. Ik was direct verliefd. Een heerlijk nummer, dat door het lage tempo prima geschikt is om thuis te luisteren, maar óók ontzettend goed werkt op de dansvloer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.