Ben ik een fan van de oude snoeper? Jazeker, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik maar vier albums van hem in de kast heb staan: een Greatest Hits, Chantilly Lace, Young Blood en Last Man Standing. Het laatste was hij inderdaad, want hij was de laatste van de grote rockers die het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde.

Gedurende zijn leven was er altijd wel iets gaande rond hem. Tijdens zijn Bijbelstudie werd hij als teenager van school getrapt, omdat hij een boogie-woogie versie van My God Is Real speelde. Hij was overigens ook een neef van televisieprediker Jimmy Swaggart, die ook een rij van schandalen aan zijn kont had hangen. Kennelijk een familietrekje. In 1958 was hij op toernee samen met Buddy Holly, The Chantells en Chuck Berry. De organisator Alan Freed bepaalde dat Berry de show zou afsluiten; Lewis was het hier niet mee eens. Vlak voor het einde van zijn optreden steekt hij zijn piano in de fik en speelt Great Balls Of Fire. Hierna gaat hij backstage en zegt tegen Berry: I want to see you follow that, Chuck. Echter, er gaat ook een verhaal dat hij Follow that, nigger gezegd zou hebben. Persoonlijk neig ik naar het tweede gezien zijn houding, ijdelheid en het feit dat hij uit het Zuiden van The States kwam. In 1976 wordt hij gearresteerd omdat hij gewapend Graceland probeerde binnen te komen door met zijn auto de hekken te vernielen. Nu waren Elvis en hij vrienden, maar aangezien hij ook dronken was werd toch besloten de politie erbij te halen, die hij bedreigde, uitschold en zich verzette tegen de arrestatie. Hij was ook sinds eind jaren zeventig continu in gevecht met de IRS (belastingdienst).

Jerry Lee Lewis had in de jaren vijftig diverse grote hits. De eerste was Whole Lotta Shakin’ Going On; de originele uitvoering is van Big Maybelle, maar Lewis maakte er een stampende en dampende rocker van. Het was pas zijn tweede opname bij Sun Records.

Het werd een internationale hit en zijn naam was gevestigd, totdat bekend werd dat zijn (alweer) derde huwelijk met een nichtje van 13 was (alhoewel zijzelf claimde dat ze al 15 jaar zou zijn). Het publiek verloor de interesse in deze rasrocker en liet hem als een hete aardappel vallen. Pas eind jaren zestig stroomde de hits weer, maar nu in het Country-segment. Pas in 1971 was hij weer terug te vinden in de Billboard Hot 100 met een cover van Me And Bobby McGee. Kris Kristofferson is overigens de componist van deze klassieker. Ik besef dat het vloeken in de kerk is, maar zijn uitvoering kon zich zeker meten met die van Janis Joplin (wat overigens ook een cover was; de originele (slaapverwekkende) uitvoering is van Roger Miller). Een jaar later scoort hij een internationale hit met Chantilly Lace (origineel The Big Bopper, die vlak na het uitkomen van zijn single samen met Buddy Holly en Ritchie Valens in een vliegtuigongeluk om het leven zou komen).

Hij zal tot begin van de jaren ’80 hits in de Countrylijst blijven scoren. Behalve een uitstekend album in 1995 wordt het stil rond de controversiële zanger en pianist tot in 2006 het album Last Man Standing uitbrengt, vol van duetten met grote internationale sterren. Vanwege het succes zouden er nog twee (beduidend mindere) volgen: de laatste en tevens zijn allerlaatste in 2014.

Jerry Lee Lewis, bijgenaamd The Killer, overleed op 28 oktober 2022. Hij laat (maar) zes kinderen achter en zeven huwelijken. Zijn leven is op fantastische wijze vereeuwigd in de film Great Balls Of Fire met Dennis Quaid in de hoofdrol. Alle liedjes werden opnieuw door Lewis ingezongen en opnieuw ingespeeld, wat een extra dimensie aan de oude hits gaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.