Isley Brothers is een legendarische R&B, soul en funkband, die in Nederland belachelijk weinig hits heeft gehad. De groep is sinds 1954 actief en is één van de meest invloedrijke en diverse bands ooit. De groep begon als gospelkwartet met Ronald, Rudolph, O’Kelly en Vernon Isley. Vernon overleed in 1955 na een fietsongeval, Ronald werd toen de leadzanger. Ernie Isley kwam in 1969 bij de band en is samen met Ronald nog steeds lid. Marvin Isley en Chris Jasper maakten ook deel uit van de groep. De groep maakte grote culturele veranderingen door en wat betreft muziekstijl werd de groep groot met ruige R&B, om door te schuiven naar zijdezachte en gladde soul en opwindende funk.

In Nederland zijn alleen Behind A Painted Smile, That Lady en Contagious hits met een notering in de Top 40 geweest. Ik heb dus bizar veel materiaal om uit te kiezen, of het nou de grootste hits of albumparels zijn. Ik ben voor de middenweg gegaan, namelijk een albumtrack van het meest bekende album van de band: 3+3. Het heerlijke en warme soulpareltje What It Comes Down To, geschreven door Isley Brothers, is volgens mij wel een schot in de roos als eerste van mijn, met zekerheid, meerdere blogjes over deze band. Het is een prachtig liefdeslied; de tekst, de vocalen en de instrumentalen. Een buitengewoon schitterende plaat.

Here I am loving you, you’re like a dream come true
For so long I’ve waited for this time
Girl what you mean to me, in reality, you’re all I ever hoped for
You will always be, more than right for me, each day I love you more

3+3 is eigenlijk een crossover album. Ronald, O’Kelly en Rudolph werden op het album vergezeld door Ernie en Marvin Isley en Chris Jasper, vandaar de naam 3+3. Met de nieuwe line-up werden nieuwe geluiden aan het karakteristieke geluid van de band toegevoegd. Het album bevat veel pop- en vooral rockelementen. Best uniek voor een soul/R&B plaat. Marvin is één van de beste R&B bassisten ooit en Ernie is een briljant gitarist. Jimi Hendrix, die ooit deel uitmaakte van Isley Brothers, was van grote invloed op hem. Chris Jasper was verantwoordelijk voor één van die herkenbare geluiden van Isley Brothers, als toetsenist. Het is een briljant album en vooral de rockelementen in combinatie met de soul zijn karakteristiek voor Isley Brothers. Het levert schitterende muziek op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.