Ruth Brown is een belangrijke pionier uit de vroege R&B wereld met een, krachtige, rijke en expressieve stem. Ze was van invloed op onder meer Etta James en LaVern Baker. Vanaf 1949 tot het einde van de jaren ’50 scoorde ze veel hits. Atlantic Records werd in die tijd ‘the house that Ruth built’ genoemd omdat zij de platenmaatschappij op de kaart heeft gezet. Ruth bracht het popgeluid naar de R&B waardoor die muziek voor een groter publiek toegankelijk werd. Na de jaren ’50 vergat Atlantic haar, waardoor ze noodgedwongen aan het werk moest als huishoudelijke hulp. Ze keerde uiteindelijk terug naar de top en werd alom geroemd als naoorlogse R&B pionier en als voorvechter van rechten en royalty’s van haar collega’s.

Ruth’s stem is fantastisch. Zoals gezegd krachtig, rijk en heel expressief. Haar stem is eigenlijk de juiste mix tussen zoet en ruig en ze was niet bang om de sexappeal in haar stem prominent naar voren te brengen. In veel van haar hits uit 1949 tot eind jaren ’50 hoor je goed de connectie tussen R&B en Blues en R&B en Jazz. Haar vroegere werk kan wellicht taai zijn wanneer je geen hardcore soul/R&B fan bent dus het juiste nummer vinden was wel een uitdaging. Uiteindelijk is het Sweet Baby Of Mine geworden. Een prachtig midtempo R&B nummer waarin Ruth zingt over de aanstaande thuiskomst van haar liefhebbende man. Behalve de vocalen van Ruth zijn ook het prachtige gitaarspel en de band het vermelden waard. Bobby Sharp is vermeld als schrijver en het nummer is een variatie op zijn nummer Baby Girl Of Mine. De cover vind ik mooier omdat het nummer meer leeft.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.