De tijd haalde mijn plannen om weer een aantal Country-blogjes te schrijven in, toen op gisteren 4 oktober 2022 Loretta Lynn overleed. Hoewel overlijden nooit leuk is, heeft ze de mooie leeftijd van 90 bereikt. Loretta Lynn was één van de meest invloedrijke en iconische countryartiesten allertijden. Ze was actief in de muziekindustrie van 1960 tot aan haar dood. In Nederland is Country over het algemeen niet het bekendste genre dus hier scoorde ze geen hits. Genoeg materiaal om uit te kiezen dus, maar eerst een kleine ode aan Loretta zelf.

In de tijd dat Loretta opkwam, traden vrouwen niet vaak op de voorgrond. Loretta deed dit wel en slaagde hier enorm goed in. Hierdoor is ze een pionier en een belangrijk boegbeeld voor veel vrouwen. Loretta’s stem was er eentje van kracht, onafhankelijkheid en soms opstandigheid. Ze schreef en zong liedjes over de zorgen van arbeidersvrouwen, in volle eerlijkheid, zonder zich een blad voor de mond te nemen. Zelf was ze een dochter van een mijnwerker, waarover ze één van haar bekendste nummers schreef. Soms werden Loretta’s nummers geweigerd op de radio, zoals het nummer Rated ‘X’, over de dubbele standaarden waar gescheiden vrouwen mee te maken hadden. Loretta is de meest bekroonde countryartiest allertijden en tot en met 2017 was ze nog aan het toeren. Het toeren kwam tot een einde vanwege een beroerte in 2017 en een gebroken heup in 2018. Vorig jaar bracht ze nog een album uit: Still Woman Enough. Met een carrière die meer dan 60 jaar voortduurde, kan ik gerust zeggen dat ze alles uit haar carrière heeft gehaald en daarbij een schitterend oeuvre achterlaat.

Hoewel ik uit enorm veel nummers kan kiezen moet ik Coal Miner’s Daughter, uiteraard geschreven door Loretta, wel aan deze bijdrage koppelen. Het wordt gezien als Loretta’s meest autobiografische nummer en bovendien als één van de meest autobiografische countrynummers. Ook buiten de country wordt het gezien als één van de belangrijkste nummers ooit. Het is een prachtig en puur nummer waarin Loretta met trots haar schaarse maar gelukkige jeugd beschrijft en ook haar carrière die haar tot Country-icoon heeft gemaakt. Loretta schreef in 1976 een autobiografie die ze Coal Miner’s Daughter noemde en in 1980 kwam de film Coal Miner’s Daughter uit, waarin Loretta werd gespeeld door Sissy Spacek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.