Het beheerste de kranten in de jaren ’90. Een ‘nieuwe’, dodelijke ziekte die flink om zich heen greep en steeds meer slachtoffers maakte: AIDS. Hoewel wetenschappers in 1981 al het eerste geval ontdekten, hoorden velen van ons er in 1991 pas voor het eerst van, toen Freddie Mercury de dag vóór zijn dood bekend maakte AIDS te hebben.

De ziekte kreeg een gezicht door een controversiële campagne van kledingmaker Benetton waarin de foto van een stervende David Kirby, HIV/AIDS-activist, centraal stond. De wereld was geschokt, maar het werd ook duidelijk wat deze ziekte kon aanrichten. In Nederland werd dit nog eens extra benadrukt toen we in 1992 een ernstig verzwakte en vermagerde René Klijn zagen in de uitzending van De Schreeuw van de Leeuw. Een krap jaar later overleed ook hij.

Er was nog geen medicijn of behandeling voor HIV/AIDS toen Coolio Too Hot uitbracht. En de clip maakte daardoor extra indruk. Want ook in de video houdt de ziekte flink huis. De een na de ander vergaat letterlijk tot stof na met de ander het bed gedeeld te hebben. Too Damn Hot…

Dat uitgerekend Coolio dit liedje maakte, gaf de boodschap nog eens extra lading. Want waar de meeste ‘gangsta’-rappers toch vooral prat gingen op hun vele wisselende seksuele contacten, waarschuwde hij in dit nummer juist voor de gevaren ervan.

Al moet gezegd worden dat hij zelf niet bepaald stil had gezeten. Want met zijn overlijden gisteren, laat hij maar liefst tien kinderen na. Toch zal hij vooral herinnerd worden vanwege die ene plaat die iedereen kent: Gangsta’s Paradise. En dat is absoluut een prachtnummer. Maar ik hoop van harte dat ook Too Hot een blijvend plaatsje krijgt in het collectieve geheugen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.