Hey Freek, is dat niet een beetje valsspelen? Technisch gezien is The Smile een gloednieuwe band, bracht zijn eerste album in 2022 uit, maar is het niet gewoon een variatie op Radiohead die al sinds diep in de jaren ’90 bestaat?

Klopt. Maar toch vind ik het verdedigbaar dat The Smile iets totaal nieuws is, omdat ze iets totaal nieuws doen. Toegegeven, het gaat hier om de spil van Radiohead (Thom Yorke en Jonny Greenwood) aangevuld met een jazz-drummer, Tom Skinner. Maar het is juist die drummer, die bij Sons Of Kemmet al het experiment niet schuwde, die van The Smile een feestje maakt.

Dat Radiohead ook wel van het uitproberen is, dat is bekend. Sinds Kid A flirt Radiohead regelmatig met verschillende genres, maar ook harmonieën en ritmes. En met name dat laatste, dat krijgt op het album van The Smile ruim baan.

Zoals: een punkliedje in vijfkwarts maat (You Will Never Work In Television Again). Skrting On The Surface is zo vaag, dat ik niet eens kan meetellen welke maatsoort het nu eigenlijk heeft. Net als je denkt: Ja, 11/8!, dan kom je daarna toch bedrogen uit. En dan toch een onweerstaanbaar mooi liedje neerzetten.

Album A Light For Attracting Attention heeft verder nog een bijna radiovriendelijke meezinger: Free In The Knowledge. Had niet misstaan op A Moonshaped Pool, het meest recente album van Radiohead. Nee, ik zei niet ‘hun laatste’, ik wil hier niet jinxen. En luister ook eens naar A Hairdryer; hier hoor je dan weer meer het experiment terug met harmonieën.

Genieten. Ik heb ze dit festivalseizoen gemist, maar als ik de recensies mag geloven dan zorgt The Smile ervoor dat Thom en Jonny ook weer ontzettend veel speelplezier hebben op het podium. Ook al klopt de naam niet echt bij de muziek van de band (die alles behalve vrolijk is); blijkbaar dus wel bij de gemoedstoestand op het podium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.