Wat is het leukste aan een puberdochter? Dat je samen van muziek kunt genieten en dingen kunt ontdekken. Rosemin (16) en ik hebben twee liefdes. De eerste is Billie Eilish. Omdat Ziggodome was uitverkocht, moesten we wel naar de O2 in Londen om haar live te zien. Veel leuker nog. We plakten er een weekje Londen aan vast. Omdat papa zo’n grote Bowie-fan is, moesten we naar de wijk Brixton voor zijn geboortehuis en zijn herdenkings-mural. Daar gingen we ook naar de beroemde multiculturele markt op Electric Avenue (kon ik Rosemin meteen uitleggen wie Eddy Grant was).

Onze tweede liefde komt ook uit Brixton. Ze heet Joy Crookes en de clip van haar nummer When You Were Mine uit 2021 is opgenomen op en rond Electric Avenue. Dat ontdekte ik pas onlangs, en dat maakte de liefde alleen maar groter. Ik heb het al eerder geschreven: bij de 24-jarige Joy Crookes komt het beste van The Style Council, Amy Winehouse, Nina Simone en Sade Adu bij elkaar. Ze maakt uitermate prettige, vrolijke en vooral ook sexy muziek, maar altijd met een scherpe boodschap. Feministisch, antiracistisch, multicultureel en antikapitalistisch anno 2022. Soms een beetje stekelig. Soms wat dubbelzinnig: zo is When You Were Mine een liefdesverklaring aan Londen en tegelijkertijd de constatering dat haar ex-vriendje gay is.

De hoogmis van onze liefde was Down The Rabbit Hole. Op het festival stonden vader en dochter samen vlak voor het podium. Oog in oog met Joy Crookes en haar band. Die hadden duidelijk hun dag niet: bagage kwijt op Schiphol en dus geen outfits voor hun optredens meer. Maar Rosemin en ik en iedereen om ons heen onthaalden Crookes & co zo enthousiast en dat sloeg aan. Langzaamaan werd het een dampend concert! Hoogtepunten? Het anti-Brexit nummer Kingdom, het grappige Trouble, antigentrificatie-anthem 19th Floor, maar vooral de swinger Feet Don’t Fail Me Now. Alleen het kippenveltrekkende titelnummer van haar laatste CD Skin werd niet gespeeld. Kleine domper. Maakt niet uit.

Na Down The Rabbit Hole wisten we het helemaal zeker. Het allerbeste komt uit Brixton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.