Dat Unheilig in Nederland vrijwel onopgemerkt is, dat vind ik toch wel bijzonder. Luister willekeurig album en u wordt omver geblazen door deze band. Een eerste kennismaking kan afleiden richting een associatie met Rammstein, maar dat komt enkel en alleen door de eerste indruk van de bariton stem en de bombast die Unheilig gemeen heeft met Rammstein. Even verder luisteren zal u leren dat het écht iets totaal anders is. Qua ‘hokje’ hebben ze beiden gemeen dat ze worden geschaard onder NDH, ofwel Neue Deutsche Härte, een stroming in de Duitse muziek waarbij elektronica (harde) rock ontmoet.

Unheilig is weliswaar een band, maar het is vooral Frontmann Der Graf die verantwoordelijk is voor tekst, muziek en het ‘smoel geven’ aan de band. Der Graf staat erom bekend dat hij alles geeft voor zijn publiek en maatschappelijk geëngageerd is, maar privé weinig prijs geeft. Ik geef hem geen ongelijk, want het draait tenslotte om de muziek… en om de teksten! Unheilig raakt vaak grote thema’s als dood, leven, eeuwigheid en zo ook vrijheid. Die laatste komt in meerder liedjes voor en zelfs in meerdere titels. Ik heb gekozen voor Freiheit, omdat het in de eerste plaats een geweldig nummer is, maar tevens ook goed weergeeft waar het om draait bij vrijheid.

Helaas wordt vrijheid tegenwoordig vaak misbruikt door rare totalitaire clubjes die hun kleinzielige en gepamperde mening willen doordrammen. Ze organiseerden afgelopen twee jaar protesten zonder deze af te stemmen met lokale autoriteiten en gingen vervolgens huilen wanneer er politieoptredens plaats vonden. Demonstreren is een groot goed in ons land en er zijn talloze mogelijkheden om dat goed georganiseerd te doen. In de meeste gevallen worden er goede afspraken gemaakt met gemeente en handhaving/politie. Dat alles om ieders veiligheid te garanderen in ons mooie land. En ja… helaas gaat er wel eens iets mis, dan wel door onjuist handelen van kleine groepen betogers, dan wel door politie, maar over het algemeen is er met goed overleg veel mogelijk. Dan is er nog een smaldeel vrijheidsmisbruikers die het nodig vindt om andermans vrijheid zoals die van politici, of opiniemakers te beperken. Het moge duidelijk zijn dat deze totaal geschifte personen het woord vrijheid nog niet eens kunnen vinden in een woordenboek.

Ter zake: Freiheit. Unheilig probeert de essentie van vrijheid te pakken in dit nummer. Juist wanneer je anders bent, juist wanneer je het leven omarmt dan moet je niet zwijgen. Zwijgen is voor het sterven, dann will ich leise sein

In alle andere gevallen: schreeuw het uit, want dat is vrijheid! Ook mensen met een andere mening als de mijne: schreeuw het uit en wees niet stil, doe waar je van droomt en leef! In het Duits met de warme stem van Der Graf klinkt het allemaal nog veel mooier, dus snel luisteren deze muziek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.