Barbara Lynn is een gitarist, zangeres en songwriter. Ze is al sinds 1962 actief in de muziekindustrie en vooral in de jaren 60 en 70 waren er hits. Ze vormde op de middelbare school haar eigen band en begon met spelen in lokale clubs. Als ze werd betrapt riskeerde ze het om van school te worden gestuurd. Maar ze was vastberaden om zangeres te worden.

 

Barbara Lynn staat bekend om haar rauwe stem en een hoogstaande combinatie van soul en bluesmuziek. In die tijd was ze best wel een zeldzame verschijning. Ze was één van weinig vrouwelijke instrumentalisten en een van de eerste die de hitlijsten wist te halen. En dan bespeelde ze de gitaar ook nog eens linkshandig. Bovendien schreef ze ook eigen materiaal. Voor dit alles krijgt ze te weinig waardering, zoals dat vaker in de soul gaat. Het is wat betreft vrouwelijke artiesten vaak Aretha Franklin en dan stopt het. Terwijl ik juist Aretha Franklin een beetje overgewaardeerd vind. Is dat vloeken in de kerk? Ik ga het gauw weer over Barbara hebben.

Barbara’s grootste hit is het eigen geschreven You’ll Lose A Good Thing, uit 1962, waarin ze haar geliefde dreigt te verlaten. Het is een heerlijk Soulbluespareltje met prachtige vocalen en instrumentalen. Een soul meesterwerkje van het hoogste niveau. Het nummer is gecoverd door onder meer Aretha Franklin (ja, daar is ze weer), Carla Thomas, Denise LaSalle, Dina Carroll, McAlmont & Butler, Lucinda Williams en Freddy Fender.

Wellicht dat I’m A Good Woman sommigen nog een belletje doet rinkelen. Dat nummer is namelijk  gesampled in Another Woman van Moby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.