Ann Peebles’ bekendste hit in Nederland, I Can’t Stand The Rain, is eigenlijk al behoorlijk ondergewaardeerd. Dat is gewoon één van de beste platen ooit gemaakt. Met haar krachtige stem en genoeg heerlijk materiaal om uit te kiezen werd het tijd voor een blogje over een van de beste Southern Soul zangeressen allertijden.

Ann’s muziek kenmerkt zich door haar meeslepende stem en haar krachtige houding. De echte grote doorbraak is eigenlijk altijd uitgebleven. Toen I Can’t Stand The Rain uitkwam werd ze een ster, maar door de komst van het discotijdperk en de verkoop van Hi Records bleef het een beetje bij dat ene grote succes. Slipped, Tripped And Fell In Love, Part Time Love, I’m Gonna Tear Your Playhouse Down en I’ve Been Here Before. Het is een kleine greep uit de meesterwerkjes die ze opgenomen heeft.

De instrumentalen op Come To Mama, die dezelfde ritmische ondertoon hebben als I Can’t Stand The Rain, vormden de doorslag om te kiezen voor die plaat. Het is een heerlijke productie met een fantastisch ritme. Heel soulvol en uniek. Ann laat horen waarom ze één van de beste soulzangeressen is. Ook het blazersensemble The Memphis Horns en Howard Grimes op de drums zijn het vermelden waard. Het nummer is geschreven door Willie Mitchell en Earl Randle.

If the sun goes behind a cloud
And you feel it’s gonna rain
If the moon ain’t shinin’ bright
And the stars the stars won’t shine for you tonight

If life gets hard to understand
Your love life is out of hand
Just come to mama
Come up to mama

Zelf was Ann er niet rouwig om dat de échte grote doorbraak uitbleef, zo vertelde ze in een interview met The Guardian. Ze is blij met de muziek die ze op heeft genomen. Hierover zei ze dat ze getrouwd was en moeder was geworden. En gelukkig. Sterrendrom zou haar alleen maar afleiden van wat ze echt was. En of ze het jammer vindt dat I Can’t Stand The Rain haar andere werk overschaduwde? Ook daarop was het antwoord ontkennend. Ze is blij dat velen naar het nummer luisteren en haar talenten daardoor erkennen. Bovendien hield het haar op de been want veel artiesten, waaronder Tina Turner, coverden het nummer. Ze erkent wel dat ze veel verhalen te vertellen heeft in haar andere nummers, maar dat het haar nooit verveelt om het verhaal uit I Can’t Stand The Rain the vertellen. In 2012 ging Ann na een beroerte met pensioen.

In hetzelfde interview trof ik nog een leuk verhaal over John Lennon aan. Tijdens een ontmoeting van Ann met Lennon noemde hij I Can’t  Stand The Rain het beste nummer ooit. Samen met vrienden bezocht hij een optreden van Ann in de Troubadour. Lennon werd ladderzat, plakte een Kotex maandverband op zijn hoofd en bekende aangetrokken te zijn tot Ann, in grafische bewoordingen. Ann was niet boos en bleef zingen. John bood de volgende dag in het hotel zijn excuses aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.