Het liefst zou je dieren niet in een hokje stoppen. Wat dat betreft past iets als hokjesgeest ook helemaal niet bij het muzikale dierencollectief uit Baltimore (Maryland), Animal Collective. Deze grensverleggende roedel voelt zich vrij in het wild. Bandleden Avey Tare (David Portner), Panda Bear (Noah Lennox), Geologist (Brian Weitz), en Deakin (Josh Dibb) schuwen het experiment niet. De muren van wat Rock- en Popmuziek is worden steevast afgebroken, de muzikale vrijheid tegemoet. Inspiratie kan overal vandaan komen. En soms wordt het gevonden – getuige het nummer My Girls – bij een oud Housenummer van Frankie Knuckles.

Wellicht is het niet correct om Animal Collective echt een band te noemen. Niet voor niets noemen ze zichzelf een collectief. Soms sluiten alle vier de deelnemers aan, maar soms ook niet. Bijvoorbeeld het album waar het grootste commerciële succes mee werd behaald, Merriweather Post Pavilion uit 2009, dat was een project van het drietal Avey Tare, Panda Bear, en Geologist. Gitarist Deakin had even tijd voor zichzelf nodig. Merriweather Post Pavilion was uiteindelijk meer elektronisch georiënteerd en tot dan toe zelfs het meest toegankelijke werk van Animal Collective. De eerste single van het album was My Girls. En wat een kennismaking was dat! My Girls is intens zonder dat het ergens kunstmatig opgeklopt wordt. Wellicht zou je een echte climax kunnen missen, maar het is uitermate bezwerend, dansbaar en verslavend. Het is briljant. En dat is niet alleen mijn mening. Uiteindelijk werd het één van de meest gewaardeerde tracks van de noughties. Het verscheen in menig beste-tracks-lijstje.

Isn’t much that I feel I need
A solid soul and the blood I bleed
With a little girl, and by my spouse
I only want a proper house

Het nummer had de tijd om te rijpen. Voordat het in 2009 uitkwam stond My Girls al een tijdje op de setlist van het collectief. Maar nog wel onder een andere naam: House. Die titel had twee redenen. Aan de ene kant omdat het liedje gaat over de basisbehoefte om een dak boven je hoofd te hebben, een veilige plek voor je gezin. En aan de andere kant omdat het nummer elementen bevat van een oude Housetrack van Frankie Knuckles: Your Love uit 1987. (In principe is dat dan weer een nieuwe versie van het nummer Your Love van Jamie Principle uit 1986.) Logisch dat de track van Knuckles een inspiratiebron was, Your Love laat je niet snel los. Net zo goed dat je My Girls niet snel zult vergeten zodra je het hebt gehoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.