Als Dusty Springfield I Had A Talk With My Man, Mitty Collier’s meest bekende nummer, niet had gecoverd, was Mitty nog obscuurder geweest dan ze nu is. Ze had niet hetzelfde succes als sommige andere Soulartiesten in die tijd maar haar prachtige, krachtige stem moet gehoord worden. Ze heeft een lagere stem dan de meeste soulzangeressen van haar tijd en ze gaf de voorkeur aan wat langzamere nummers. Verder kenmerkt Mitty’s muziek zich door de assertieve no-nonsense houding.

Zoals bij veel Soul en R&B artiesten liggen Mitty’s roots in de gospel. Ze zong in de kerk als tiener en toerde met Het Hayes Ensemble, een gospelgroep. Daarna begon ze met het zingen in lokale clubs. Toen ze in 1959 haar broer in Chicago bezocht raadde een voormalig instructeur Mitty aan om mee te doen aan talentenshows. Ze won de talentenjacht van WGES DJ Al Benson, die werd gehouden in het legendarische Regal theater, zes weken achter elkaar. Van Ralph Bass kreeg ze een contract bij Chess Records aangeboden in 1960. Er volgden enkele succesvolle singles maar het echte grote succes bleef zoals gezegd uit. Aan haar stem lag het niet en aan het materiaal ook niet want er zijn verschillende heerlijke platen gemaakt. Een paar van de hoogtepunten zijn I Had A Talk With My Man, Walk Away, My Babe, My Party, Gotta Get Away From It All (part 2) en Miss Loneliness.

Een van mijn andere favorieten is I’m Your Part Time Love, geschreven door Clay Hammond en Al Smith. Het nummer is een antwoord op Little Johnny Taylor’s Part Time Love. Een prachtig soul-blues pareltje.

I Had A Talk With My Man werd behalve door Dusty ook gecoverd door onder meer Shirley Brown, Inez Foxx en Marva Wright. Tegenwoordig is Mitty een predikante in de kerk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.