Smaken verschillen. Acht jaar geleden is er op deze site, in het kader van de reclameliedjes-battle, al eens geschreven over een versie van het nummer Heartbeats. Mede-blogger Roland Kroes prees de coverversie van José González, een nummer dat was gebruikt voor een reclame met stuiterende balletjes. Op zich volg ik de bewondering van Roland een heel eind, maar niet helemaal. De akoestische versie van deze Zweedse Indie-folk singer-songwriter is een fijn en intiem liedje om in alle rust tot je te nemen. González maakte van dit nummer een zeer sympathieke en melancholieke versie. Maar de spanningsboog ontbreekt een beetje op den duur. Het neigt uiteindelijk te gaan kabbelen. Het nummer werd een bescheiden hitje bij ons in Nederland, maar wist verder vooral in Engeland flink te scoren.

Waar mijn hart wat sneller van gaat kloppen is de oorspronkelijke versie van The Knife. Ook uit Zweden. Met The Knife wordt een favoriet muziekonderwerp aangesneden. Deze elektronische act, bestaande uit zus en broer Karin en Olof Dreijer, was actief tussen 1999 tot in 2014. Het was een zeer eigengereide act. De Dreijers waren (en zijn) wars van commercie en overdreven aandacht, maar ze wisten vooral ook veel waardering te oogsten. Optredens werden spaarzaam gedaan, maar als ze een tour deden was het direct audiovisueel gezien zeer bijzonder. Het is eigenlijk verschrikkelijk jammer dat ze niet meer samen kunst maken. Maar gelukkig is het niet bij The Knife alleen gebleven. Zus Karin Dreijer is ook bekend van haar solo-act Fever Ray. En als dat nog geen belletje doet rinkelen, dan heb je Karin’s stem wellicht gehoord in het nummer Slow van dEUS. Broer Olof Dreijer is tegenwoordig actief als DJ Coolof en heeft ook nog muziek gemaakt onder de naam Oni Ayhun.

Heartbeats kwam uit op 27 december 2002 en was de voorloper van het tweede album van The Knife – Deep Cuts – dat een paar weken later verscheen. De single is opnieuw uitgebracht in 2004 en was een bescheiden hit in eigen land. Ondanks het redelijk beperkte verkoopsucces kun je wel spreken van een artistieke triomf. Heartbeats van The Knife is een ultieme Electropopparel met een heerlijke retrosound. Er zit een melancholische vrolijkheid in en blijft na jaren draaien nog altijd fris. Dit nummer klopt gewoonweg helemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.