Alfonsina Storni was een dichteres uit Argentinië. In 1938 sprong zij van een steiger, de zee in. Het doel was haar eigen leven te beëindigen. Haar stoffelijk overschot werd begraven in Buenos Aires. Dertig jaar later kreeg ze een muzikaal eerbetoon, gecomponeerd en geschreven door pianist Félix Luna en schrijfster Ariel Ramirez. Het nummer Alfonsina Y El Mar vertelt echter een iets ander verhaal dan wat er feitelijk gebeurde. Er wordt een dichterlijke vrijheid toegepast; in het nummer worden namelijk haar voetstappen in het zand bezongen, alsof Alfonsina de zee was ingelopen. Ook al klopt het niet, de tekst is ingrijpend, en eigenlijk heel mooi. Net als het nummer zelf, het is een klassieker van de buitencategorie.

De eerste versie van Alfonsina Y El Mar was in 1969 op het album Mujeres Argentinas van Mercedes Sosa te horen. Sosa, overleden in 2009, was behept met een prachtige zangstem en verwierf wereldwijd grote bekendheid. Niet alleen als zangeres, maar uiteindelijk ook als ambassadrice voor UNICEF. Alfonsina Y El Mar was één van haar meest bekende nummers. Het typeert op perfecte wijze haar grootsheid.

Het nummer is in de Spaanstalige wereld een evergreen geworden. Tientallen uitvoeringen zijn ervan bekend. Rosalía heeft het gezongen, Shakira, Plácido Domingo, en ga zo maar door. Opvallende naam is ook iemand als Ane Brun. De zangeres uit Noorwegen maakte een mooie en zeer respectvolle versie voor haar album It All Starts With One uit 2011. Gewoon in het Spaans. 

Van Noorwegen gaan we naar Mexico. Zangeres Natalia Lafourcade is een wereldster, ook buiten haar eigen taalgebied is haar muziek populair. Bijvoorbeeld haar recente Un Canto Por México albums (Vol. I en Vol. II) zijn bewonderenswaardige en uiterst aanstekelijke projecten. Veel muziekliefhebbers wereldwijd maken dankzij haar kennis met de prachtige muziek uit haar land. Vorig jaar wist ze daarnaast ook een eigen versie van Alfonsina Y El Mar uit te brengen. Hoe ze het precies heeft gedaan is nog lastig te bepalen, maar ze heeft het nummer twee keer zolang gemaakt, zonder dat er enige impact verloren is gegaan. Met gemak was haar single één van de mooiste tracks van het afgelopen jaar. Alfonsina Storni leeft dus nog immer voort. Steeds weer nieuwe generaties maken nog kennis met haar verhaal. Of het nou helemaal klopt of niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.