Niet alleen via Spotify heb je tegenwoordig bijna alle muziek onder een app zitten, via streaming services als Netflix, Videoland, Amazon, Viaplay komen er heel veel series en films onder een of meerdere apps beschikbaar. Nu ben ik een echte muziekliefhebber, maar af en toe een mooie serie op Netflix om de dag mee te eindigen is soms ook mooi. En waar ik als het gaat om muziek soms heel gauw van het ene nummer weer bij een hele andere band terechtkom, is dat bij een serie op Netflix niet anders. Het leuke is overigens dat er regelmatig ook kruisbestuiving plaatsvindt. Regelmatig als ik een serie kijk, hoor ik muziek en die komt dan bij mij een paar dagen later weer langs op Spotify. Zo kom ik weer bij andere bands terecht.  En is de kring weer rond.

De Scandinavische serie Follow The Money vond ik leuk om te kijken en bij het derde seizoen kwam dit nummer van de Britse band Toydrum langs. Daar moest ik meer van horen. Toydrum is een samenwerking tussen producers Pablo Clements en James Griffith. Oorspronkelijk maakten ze ook deel uit van het collectief Unkle (ook vertegenwoordigd in onze Snob 2000), maar samen maken ze tot op de dag van vandaag nog filmscores. Echter met zanger Gavin Clark maakten ze het album Evangelist en daarop staat dit nummer Spirit. Dit album verscheen in 2015 pas na de dood van Clark, die in 2015 overleed aan gevolgen van een jarenlang gevecht tegen alcohol. Het album is losjes gebaseerd op zijn leven.

Spirit is een nummer wat wel wat aandacht mag krijgen. Onvervalste Indierock met een twist. Je hoort het grote bereik van de stem van Clark en de muzikale omlijsting lijkt op Oasis vs. Slade. Een geniale song die meer aandacht hoort te krijgen. Een beetje Nick Cave, stuwende bas. Heerlijk!

Eigenlijk had Gavin Clark de muziek al opgegeven, was zelfs een pizzabezorger geworden, maar de heren van Unkle wisten hem te overtuigen en Clark kwam met deze teksten. Oorspronkelijk leek het een begin van een nieuwe stap in zijn loopbaan, maar het was uiteindelijk zijn laatste creatieve werk. Dat maakt ook de teksten melancholisch en haast wanhopig en is wellicht wel het scherpe randje wat er ook aan dit nummer zit.

One comment

  1. Ik had p r e c i e s hetzelfde. shazam naast de tv gehouden en floep: Toydrum. Soms doet muziek tijdens een film (of serie) mij even omhoog veren. Zeker ook met dit nummer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.