Reba McEntire is in de Verenigde Staten een absolute country superster en hoeft alleen bij haar voornaam te worden genoemd voor herkenning, net zoals Dolly, Merle, Emmylou, Tammy en Madonna. Een aantal zangeressen zijn bekroond met de titel Queen of Country en Reba is daar zeker één van. In 1977 bracht ze haar eerste album uit en inmiddels is ze al meer dan 40 jaar één van de meest populaire countryartiesten. Ze begon met traditionele country en later in haar carrière volgde er ook veel cross-over materiaal met enorm veel succes. De country roots zijn echter nooit vergeten.

Reba’s moeder wilde countryzangeres worden en ze spoorde haar kinderen aan om te zingen. Reba begon daarom al vroeg met zingen, het spelen van de gitaar en het schrijven van nummers. Samen met haar broer Pake en zus Susie vormde ze The Singing McEntires. Een van de nummers die ze toen schreef was The Ballad Of John McEntire, over haar opa. Dit alles speelde zich voornamelijk af op en rond het rodeocircuit in Oklahoma.

In 1975 volgde uiteindelijk een eerste platencontract en de rest is geschiedenis. Een van de grootste countrysterren ooit maar in Nederland voor zover ik weet geen bekende naam. Reba staat bekend om haar sterke vocalen en sterke liveshows. Ze verscheen ook in films en op TV, zo had ze onder andere haar eigen show, Reba, die zes seizoenen liep.

In 1991 bracht Reba het album For My Broken Heart uit. Een schitterend album dat ze uitbracht in navolging van een grote tragedie. Eind jaren ’80 werd het schema voor alle tours zo druk dat Reba en haar band meer met privéjets in plaats van bussen begonnen te reizen. Op 16 maart 1991 vertrokken twee jets vanuit San Diego naar een volgende concertlokatie. Reba en haar man zouden de dag erna vertrekken. Een van de vliegtuigen kwam veilig aan maar het andere stortte neer. Acht bandleden en de piloot en copiloot kwamen om. Voor Reba was het alsof ze een deel van haar familie verloor. Het album is opgedragen aan de overleden bandleden.

Op het album staat een cover van The Night The Lights Went Out In Georgia. Het origineel, dat eigenlijk ook gewoon een blog waard is, is van Vicki Lawrence. Het nummer is geschreven door Vicki’s toenmalige man, Bobby Russell. Het nummer wordt omschreven als een ‘southern gothic murder ballad’.

In het nummer is een zus de verteller van het verhaal, in dit geval natuurlijk Reba. Haar broer, in de versie van Reba wordt hij Raymond genoemd, komt thuis van een reis en komt er tijdens een bezoek aan een bar achter dat zijn vrouw is vreemdgegaan met Andy. Hij stormt boos naar huis om zijn wapen te halen en wraak te nemen. Raymond, inmiddels bij het huis van Andy, komt erachter dat iemand anders al wraak heeft genomen op Andy en zijn overspelige vrouw. Hij treft ook voetsporen aan, te klein om van Andy te kunnen zijn. In een showproces wordt Raymond schuldig bevonden. Raymond’s zus, inmiddels 60, herinnert zich de gebeurtenissen. Raymond bekende schuld om zijn zus, die wraak had genomen, te beschermen. Het blijkt dat Raymond’s vrouw ook een affaire had met de verloofde van zijn zus. De rechter ging hier maar al te graag in mee omdat ook hij een affaire met Raymond’s vrouw had.

Reba vertelt in dit nummer echt een verhaal en dat doet ze zo ontzettend mooi. In de clip zijn stukjes verwerkt waarin Raymond’s zus het verhaal verteld. Reba is in de clip te zien als de zus op 60 jarige leeftijd en in haar jongere jaren. Zeker het kijken en luisteren waard. Hoewel het nu een van Reba’s grootste hits is, kwam het niet verder dan een 12de plek op Billboard’s Hot Country Songs chart. Hiermee verbrak Reba haar reeks van 24 top 10 countrysingles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.