Eerst begon het Franse M83 als een duo, maar na het tweede album bleef er slechts één oorspronkelijk bandlid over: Anthony Gonzales. Aan kwaliteit werd echter niet ingeboet na de split. Het album Before The Dawn Heals Us uit 2005 – het derde album van deze act – was juist een soort van verdere doorbraak. Met dit album werd er internationaal gezien steeds meer status verworven. Voor veel muziekliefhebbers zou dit album juist ook de eerste kennismaking gaan worden.

Ook voor mij. Ik weet nog exact hoe ik voor het eerst met dit album in aanraking kwam. Zoals zo vaak kwam het door een platenzaak. In dit geval Elpee, de platenzaak toentertijd gevestigd in de Oosterstraat te Groningen. Daar in die platenzaak van naam, daar stond het CD’tje van M83 uitgestald. Ik pakte het en vanachter de toonbank hoorde ik een stem zeggen dat het een bijzonder album was. Die aanbeveling was voor mij genoeg. De aanschaf werd gedaan. En mijn muzikale horizon werd weer een keer verbreed. Bijzonder was het inderdaad. Shoegaze, Ambient, Synth-pop, en Post-Rock ontmoetten elkaar. Ik had nooit echt zoiets gehoord. Alsof het muziek was uit een ander sterrenstelsel. Het werkte niet direct, want ik moest er echt even aan wennen. Maar langzaam maar zeker moest ik erkennen dat het me wist te raken.

Uiteindelijk staat dan op dit album ook het nummer dat door velen als één van de meest bijzondere van M83 wordt gezien, Lower Your Eyelids To Die With The Sun. Het nummer is nooit een hit geweest, laat staan een single. Maar mythisch is het wel. Deze instrumentale Ambient post-rock-mastodont duurt meer dan tien minuten. Het is dus even een zit, maar daardoor ook juist een beleving. Er wordt hier duidelijk een grens gezocht, het klinkt bewust bombastisch. Echter bij deze culminerende track lijkt alles precies goed te gaan. Wanneer je er intens naar gaat luisteren kan het zelfs gebeuren dat je overvallen wordt door getriggerde emoties van rouw en euforie, die elkaar minuut na minuut weten te versterken. Alsof je heel lang valt, maar dan naar boven. Naar verre sterrenstelsels, en naar het opzwellende engelengezang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.