Eind jaren zestig besluit Manfred Mann na talloze hits de naar hem genoemde band op te heffen. Daarna speelt hij kortstondig in Manfred Mann Chapter Three; een experimentele jazzrockband. Na twee albums richt hij de Earth Band op die zich meer toeleggen op symfonische rock, maar met weinig succes. De eerste vier albums verkochten nauwelijks, alhoewel op Solar Fire uit 1973 nog het schitterende Father Of Day, Father Of Night staat; een Bob Dylan-cover. Zijn composities worden met grote regelmaat door hen gekozen voor een make-over. In 1973 scoren ze in Engeland een Top 10 hit met Joybringer.

De daaropvolgende twee albums doen het internationaal gezien beter, alhoewel Spirit In The Night (origineel: Bruce Springsteen) in Nederland nog de Top 10 haalt. Dan besluit zanger Mick Rogers de band in 1976 te verlaten en zijn plek wordt ingenomen door de onbekende Nieuw Zeelander Chris Thompson. Met zijn intrede begint de groep – vanwege het markante stemgeluid – stevige hits te scoren: Blinded By The Light (Bruce Springsteen) en Davy’s On The Road Again (geschreven door Robbie Robertson en John Simon). You Angel You (Bob Dylan) en For You (Bruce Springsteen) worden kleine hits. De laatste staat op Chance uit 1980; Thompson zingt daar nog op drie tracks (waaronder For You), maar feitelijk heeft hij de band al verlaten en scoort een solohit met If You Remember Me. Niet geheel toevallig stokt het succes met het vertrek van Thompson.

Concluderend blijkt het succes van Manfred Mann’s Earth Band grotendeels op de geweldige covers van Springsteen en Dylan te leunen. Niets mis mee, want alle covers hebben een eigen gezicht gekregen.

In 1973 komt The Boss met zijn debuutalbum, Greetings from Asbury Park, N.J., dat een goudmijntje zou worden voor Manfred Mann’s Earth Band. Maar liefst drie tracks zullen ze op hun eigen wijze opnemen: Blinded By The Light, Spirit In The Night en For You. De laatste wordt in 1977 ook door Greg ’Jeopardy’ Kihn (op zeer matige wijze) opgenomen. Nauwelijks de moeite waard, maar die van Manfred Mann is misschien wel beter dan het origineel.

One comment

  1. Bij covers van Bruce Springsteen is er al snel sprake van beter dan het origineel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.