Vijfendertig jaar geleden startte het hardrock en metal programma Vara’s Vuurwerk met Henk Westbroek. Het programma heeft voor mij en vele andere liefhebbers van het ‘hardere’ genre een mooie basis gelegd voor heel veel muziekplezier. Daarom een aantal maanden op de eerste dinsdag van de maand een ode aan dit mooie programma van weleer. We begonnen met Vengeance en vervolgen nu de serie met een andere Nederlandse grootheid: Helloïse.

Bands uit Rotterdam zet ik graag in het zonnetje, zeker wanneer ze zoals Helloïse veel betekend hebben voor de Nederlandse rockmuziek. Er zijn niet veel bands die Ahoy Rotterdam zomaar vol krijgen, maar deze heren kregen dat maar mooi voor elkaar in 1987. Precies! Het jaar dat ook Vara’s Vuurwerk was opgericht en tevens de in 1986 uitgebrachte plaat Polarity enige furore maakte. Echter niet genoeg om daadwerkelijk tot het grote publiek door te breken, hetgeen in die tijd alleen leek weggelegd voor Vandenberg en natuurlijk Van Halen, maar die laatste heeft natuurlijk ‘slechts’ Nederlandse wortels.

Ik weet nog goed dat Helloïse in de uitzending van Vuurwerk was en een speciale uitvoering van Destination ten gehore bracht. Helaas heb ik het cassettebandje niet meer, maar wanneer ik het refrein van dit nummer hoor kan ik het nog letterlijk meezingen in mijn hoofd:

Destination
Dit is Vara’s Vuurwerk Radio 3
Destination
Vara’s Vuurwerk Vuurwerk…..
Destination

Helaas voor Helloïse kaapte Vengeance de openingstune voor het programma weg zoals u in de vorige Vuurwerkblog heeft kunnen lezen.

Helloïse was zeer veelbelovend en ze hadden met producer John Sonneveld (bekend van o.a. Golden Earring en Normaal) goud in handen. Ze hadden in 1984 de halve finale van De Grote Prijs bereikt en niets leek hen in de weg te staan. Tijdens het concert in Ahoy bemoeide zelfs Adam Curry zich ermee en naar verluidt is daar de liefde voor Patricia Paay ontsproten. Wat mooie muziek allemaal kan doen. Ik zou zeggen; overtuig jezelf door te luisteren naar Destination. Een nummer dat voor mij symbool staat voor het prachtprogramma Vuurwerk, maar misschien nog meer symbool voor een vergeten en iets te ondergewaardeerde band: Helloïse.

Als tip: houdt vooral de berichtgeving vanuit Highway Chile goed in de gaten. Dat is de band waar Helloïse uit is voortgekomen middels gitarist Ben Blaauw en drummer Ernst van Ee. Nog steeds is er grote mate van overlap tussen beide bands. Zij brengen tot op de dag van vandaag nog steeds de muziek van Helloïse onder de aandacht.

3 comments

 1. Polarity kwam uit op 2 februari 1987, je leest er alles over in mijn blog die je vind op http://www.Facebook.com/Platenrijk
  Die vuurwerkjingle heb ik nog dus stuur ff een mailadres dan krijg je ‘m van mij.
  Bedankt dat je aandacht hebt besteed aan de nr. 1 hardrockband Helloïse!
  Met vriendelijke groet,
  Eric Welten
  Helloïse audio archivaris.

 2. Hoi Eric,
  Goeie aanvulling, ik dacht eerst ook 1987, maar werd dan op het verkeerde been gezet door informatie elders op het web. Wel een mooie timing van deze blog; ook precies 35jaar, ik zag je bericht op FB over Polarity ook (ben geen lid daar, lees af en toe iets)
  Die vuurwerkjingle lijkt me superleuk om weer te hebben en ik ga je zeker contacten komend weekend!
  Hartelijke groet,
  Alex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.