Jackie Wilson is één van de grootste namen in de soulmuziek maar wat betreft reputatie staat hij niet helemaal op één lijn met Ray Charles, James Brown of Sam Cooke. Dat komt vooral omdat men vindt dat zijn platen niet altijd zijn artistieke genialiteit weerspiegelden. Dat herken ik zelf erg bij één van mijn favorieten, Whitney Houston, dus het werd nu tijd om Jackie terecht als grootheid van de soul/R&B te eren. Jackie wordt namelijk gezien als één van de eerste en meest invloedrijke koplopers van de soul en R&B.

In 1967 bracht Jackie het album Higher And Higher uit met daarop de single (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher. In Nederland werd het geen hit. Het is wellicht wel één van de meer bekende nummers van Jackie in Nederland maar het verdient zeker een blog. Het is gewoon een nummer waar je blij van wordt en het heeft echt een magische geest in dat opzicht. Jackie’s vocalen zijn schitterend, evenals de achtergrondvocalen. Ook de instrumentalen op de plaat vind ik prachtig. Gary Jackson, Raynard Miner en Carl Smith schreven het nummer. Het is een onsterfelijke soulklassieker. Bruce Springsteen en de E Street Band hebben het nummer vaak gespeeld als eerbetoon aan Jackie.

In 1961 werd Jackie Wilson neergeschoten door een minnares. Hij overleefde de aanslag maar een van de kogels zat zo dichtbij zijn ruggengraat dat hij niet verwijderd kon worden. In die tijd leed Jackie veel financiële schade doordat Tanopol, die zijn financiën beheerde, misbruik van hem maakte. Tot en met eind jaren ’60 had Jackie een succesvolle carrière, in het begin van de jaren ’70 volgden nog enkele bescheiden hits.

In 1970 werd een van zijn zoons doodgeschoten. Jackie trok zich veelal terug uit het openbare leven en vergreep zich aan drank en drugs. Tijdens een optreden in 1975 krijgt Jackie tijdens het zingen van het nummer Lonely Teardrops een hartaanval. Men dacht aanvankelijk dat het bij de act hoorde want precies tijdens het zingen van de woorden My heart is crying stortte hij in elkaar. Jackie liep hersenschade op en raakte in coma. In 1976 kwam hij bij en herstelde hij tot op bepaalde hoogte maar uiteindelijk raakte hij opnieuw in coma. Men zegt dat hij zich wel bewust was van zijn omgeving. In 1984 overleed hij. De Commodores brachten in 1985 met het nummer Nightshift een eerbetoon aan hem (en Marvin Gaye).

Overigens stond Jackie Wilson ook bekend als iemand met een opvliegend karakter. Zo beschuldigde Patti Labelle hem in haar autobiografie van aanranding. Of dat waar is zullen we nooit weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.