Liedjes van Taylor Swift luisteren is al het lezen van een leporello met haar ex-vriendjes. Heb je iets met de zangeres gehad, dan is de kans groot dat je vroeg of laat in een song opduikt. All Too Well gaat over Jake Gyllenhaal (hij heeft, tot groot chagrijn van vele Swifties, nog stééds haar sjaal), Dear John gaat over John Mayer en Style gaat over Harry Styles.

Omdat de zangeres vanwege een conflict met haar platenmaatschappij haar oude platen opnieuw opneemt worden haar fans én ex-vriendjes weer met alle ontboezemingen geconfronteerd. Dat levert de ongemakkelijke en komische situatie op dat Mayer de laatste tijd veel boze fans van Swift op z’n sociale media heeft, over wat hij haar allemaal ruim tien jaar geleden heeft aangedaan.

Swifts mooiste liedje is Begin Again, de afsluitende track op het album Red. All Too Well staat ook op die plaat, dus het gaat vermoedelijk over Gyllenhaal. De acteur komt er niet best vanaf. Hij vindt het maar niks dat ze hoge hakken draagt, komt te laat op afspraken en lacht niet om haar grappen. Dat heeft een wond achtergelaten.

I’ve been spending the last eight months
Thinking all love ever does
Is break and burn, and end

Maar er is een nieuwe liefde, een nieuwe kans. Een charmante man die in het restaurant op haar wacht, haar stoel aanschuift en wel lacht om haar grappen. Eerst is ze onzeker, maar ze vindt overeenkomsten met haar nieuwe liefde. Het mooiste couplet gaat over een gedeelde passie voor muziek.

You said you never met one girl who had
As many James Taylor records as you
But I do

Tegen het einde van Begin Again denkt de zangeres niet meer aan haar ex-vriendje.

What’s past is past

Alle roddel en achterklap daargelaten, uiteindelijk is Begin Again een hoopvol liedje over, de titel zegt het al, opnieuw beginnen. Over de pijn van een oude relatie heen stappen, het vertrouwen hebben om een andere partner te zoeken. Dat is een universeel thema.

Maar toch. Wie is dan de Don Juan die Swifts hart verovert in Begin Again? Daar zijn de kenners het niet over eens. Het kan Conor Kennedy (kleinzoon van Robert) zijn, andere bronnen zeggen Will Anderson (singer-songwriter en zanger van de band Parachute). Hoe dan ook, mooie liedjes duren niet lang. Tegen de tijd dat 1989 uitkwam was de liefde over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.