Het was niet bepaald liefde op het eerste gezicht toen Fatboy Slim commercieel voor het eerst van zich liet horen eind jaren ’90. Kort vóór die periode was ik namelijk als een blok gevallen voor de euforische melodieën en de imposante vocalen van de trance.

De muziek van de Engelse producer was daarbij vergeleken te onvoorspelbaar, had te weinig melodie en de artiest zelf was óók nog eens bijzonder lastig in een hokje te plaatsen. Want het ontzettend drukke Rockafeller Skank werd opgevolgd door het bijna hiphop-achtige Gangster Trippin’ waarna hij weer het bizar rustige Praise You uitbracht. Mij daarmee in raadsels achterlatend. Wáár in het muzikale spectrum moest ik deze DJ nou plaatsen? Maar toen ik mij ging verdiepen in de historie van de house kwam ik zijn naam steeds weer tegen. Als pionier, als inspiratiebron, als house-legende. En met dat in mijn achterhoofd begon ik ánders naar zijn muziek te luisteren. En afgelopen jaar schafte ik zelfs zijn Best Of-album aan, op vinyl.

Mijn favoriet van die LP is Right Here Right Now. Eerlijk gezegd een nummer dat ik, toen het uitkwam, stiekem ook al leuk vond. Al was het alleen maar door de prachtige clip waarin wij in 350 miljard jaar evolueren van stofje in de zee tot de vadsige, zonnebril dragende dertigers die wij nu zijn.

De track zelf is echter óók fantastisch. Het begin is betoverend mooi en zuigt je mee het liedje in, dat vervolgens doordendert tot het einde zonder je ook maar een moment je aandacht te laten verliezen. Een knap staaltje van Fatboy Slim dat terecht een mooie notering in de Snob 2000 heeft gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.