George Strait is een country singer-songwriter en niet zomaar eentje. Hij wordt bestempeld als de King of Country en één van de meest invloedrijke en populaire artiesten allertijden. En in Nederland heeft hij geen enkele hit gescoord. Country is natuurlijk een ondergewaardeerd muziekgenre in Nederland. Zelf luister ik er heel graag naar. Het voelt voor mij vaak als een warm bad terwijl het net zo makkelijk heel triest kan zijn en altijd heel puur en op het leven gegrepen. In Amerika leeft dit heel erg, het neemt je mee naar dat oude Amerika en dat vind ik mooi.

In 1982 bracht George het album Strait From The Heart uit. Een schitterend album dat echt als een countrystandaard beschouwd kan worden. Het werd in Amerika een grote hit en danszalen in het hele land draaiden het grijs. Ik was toen nog lang niet geboren maar naar die tijd verlang ik toch terug (ik voel me nu een klein beetje als Lana Del Rey).

Amarillo By Morning is mijn persoonlijke favoriet op het album. Het is geschreven door Terry Stafford en Paul Fraser. Het nummer wordt gezongen vanuit het perspectief van een rodeo-cowboy die ’s nachts van San Antonio naar een kermis in Amarillo rijdt, die de volgende ochtend begint. In het nummer wordt gezongen over het leven van de cowboy en alles wat hij heeft meegemaakt, waaronder een echtscheiding, gebroken botten en armoede. Maar spijt heeft hij niet. Het is een simpel en puur nummer, George heeft dat zo gehouden en hij zingt het prachtig.

I ain’t rich
But Lord, I’m free

Een geweldig stukje uit het nummer. Ik vraag me geregeld af of we nog wel nadenken over wat vrijheid is en of we wel vrij zijn. Denk er vooral eens over na, hoe moeilijk dat – naar mijn bescheiden mening – ook is in de huidige maatschappij waarin we zo zijn vastgeroest in de gewoonte van de huidige realiteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.