Het opvoeden van kinderen is mooi, maar niet altijd makkelijk. Je hoopt dat je het uiteindelijk goed doet en dat ze met een mooi fundament de wereld in mogen stappen, waarbij we ze natuurlijk het allerbeste toe wensen. Soms is dat op een andere manier dat je zelf ooit had gedacht, maar het mooie is dat het uiteindelijk helemaal niets uitmaakt, omdat ze ook hun eigen weg kiezen. En dat is mooi om te zien en mee te maken.

Het opvoeden van kinderen is mooi, maar niet altijd makkelijk. Zeker niet de muzikale opvoeding. Het merendeel van de bloggers en lezers zal dit ongetwijfeld ook ervaren. Als je in de auto naar het zuiden van Europa alleen maar moet luisteren naar K3 of aanverwante kinderacts denk je wel eens, waar moet dit eindigen.

Mijn dochter houdt ook van muziek. Heeft ze toch van mij meegekregen denk ik. Door de jaren heen is wel gebleken dat dit een andere muzieksmaak is, maar het feit dat er een mooie platenspeler in haar woonkamer staat, is toch wel leuk. Rondom haar trouwen en bruiloft het afgelopen jaar (vanwege dat bekende virus in twee keer) kon ik het dan ook niet laten om een aantal LP’s aan haar te geven. In eerste instantie een aantal platen waarvan ik dacht dat dit nog wel bij de muzikale opvoeding hoorde, maar bij het tweede deel zocht ik naar muziek die ons beiden bindt.

Toen kwam ik op Nick Drake. Ooit, toen we samen naar een theatervoorstelling van Leo Blokhuis en Ricky Koole gingen, zong Ricky een nummer van hem. Ik kende Nick Drake al wel, maar mijn dochter werd toen gegrepen. Omdat ik ook zijn platen nog niet op vinyl had, heb ik aardig gezocht voor een mooie deal, maar uiteindelijke lukte het om van zijn drie soloplaten twee exemplaren te bemachtigen, die nu bij haar en mij staan.

Nick Drake, die in 1974 op 26 jarige leeftijd overleed, staat niet echt bekend om zijn opbeurende nummers, en wellicht is Day Is Done nog wel het meest triest. Een stemmige viool omlijst de woorden van Drake, die te lijkt te zingen over het feit dat wat er op een dag is gedaan niet zoveel uitmaakt. Morgen weer een andere dag. Triest en toch schuilt er in de zang van Drake iets hoopvols door.  Het nummer komt van zijn eerste album Five Leaves Left.

When the day is done
Down to earth then sinks the sun
Along with everything that was lost and won
When the day is done

Ik las ergens op een Engels blog dat Nick Drake van dun papier leek gemaakt. Een traan, een scheur het is is gedaan. Wellicht, maar zijn muziek leeft voor en verbindt vader en dochter ook in deze tijd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.