Wel eens van Flying Norwegians gehoord? Of van Ozark Mountain Daredevils? De laatste werd in 1972 opgericht en bestaat nog steeds. Medio jaren zeventig hebben ze een aantal kleine hits in de Billboard Hot 100 met uitzondering van Jackie Blue dat een Top 3-hit werd.

Flying Norwegians komen uit Noorwegen (duh) en zijn in 1974 in Bergen opgericht. De bandleden waren allen bekende musici en vanwege hun ervaring en reputatie kregen ze direct een platencontract. In datzelfde jaar wordt hun debuutelpee uitgebracht: New Day. Een uitstekende plaat vol met countryrock dat 50.000 keer over de toonbank zou gaan en hen de bijnaam The Norwegian Eagles opleverde. Luister maar eens naar The Rolling Stones’ cover Dead Flowers.

Het tweede album kwam twee jaar later. Wounded Bird is het beste Noorse country-rockalbum dat ooit gemaakt is. Zo goed dat het bijna door A&M records uitgegeven was, maar tevens een klassiek voorbeeld is waarbij alles dat fout kan gaan ook fout ging.

Het was dit album die hun status als Amerikaanse georiënteerde countryrockers had moeten vestigen, maar het liep anders. De doorbraak bleef uit, net geen record brekende verkopen en net geen release van het album in de V.S. Het album zou zeker een grote Award (Spelleman) in Noorwegen gewonnen hebben, ware het niet dat iedereen vergeten had het naar de beoordelingscommissie te sturen. Tijdens de Europese tournee van Ozark Mountain Daredevils stonden The Flying Norwegians in het voorprogramma in Noorwegen. Op zoek naar een nieuwe gitarist waren de duivels zeer gecharmeerd van zanger en gitarist Rune Walle en een paar weken later werd hij gevraagd bij de band te komen. Hij had drie dagen bedenktijd om de plas over te steken; een kans die hij zich niet liet ontnemen. Zijn eerste gig met hen was in Kansas te samen met bands als The Beach Boys, The Doobie Brothers, Jeff Beck en Firefall.

Het gevolg van zijn vertrek was dat alle muzikale werkzaamheden van de Flying Norwegians geen doorgang kon vinden. Er werden nog pogingen ondernomen zonder hem, maar in 1981 trokken ze de plug eruit.

Is Wounded Bird echt zo goed? Ja, een mix tussen Eagles en Dillard & Clark. Een echte aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.