Wat is soulmuziek precies? Behalve dat het in Nederland in mijn ogen een ondergewaardeerd muziekgenre is, valt er veel over soulmuziek te vertellen. Het muziekgenre is in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De muziek bestaat uit een combinatie van Rhythm & Blues (R&B), gospel en jazz. Donkere artiesten werden begin jaren ’60 benaderd en gesteund door platenlabels als Motown, Atlantic en Stax records. In die tijd was er sprake van veel sociale en politieke onrust en in de soulmuziek was dat terug te horen.

Op den duur kwamen verschillende artiesten op in de Soul. Een aantal van de pioniers van het genre uit eind jaren ’50 en begin jaren ’60 zijn Ray Charles, Etta James, Sam Cooke, Clyde McPhatter, Little Richard, Hank Ballard, Solomon Burke en Jackie Wilson. Ook werden er steeds meer elementen aan soul toegevoegd zoals psychedelische rock en country. Uit de Soulmuziek ontstonden daarnaast nieuwe muziekgenres zoals Disco, Hip-Hop, hedendaagse R&B en smooth jazz. Zelfs in de dancepop, Housemuziek en elektronische muziek zijn Soulinvloeden te vinden. Op den duur was soulmuziek en hedendaagse R&B soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Tientallen jaren later verdween de Soul wat op de achtergrond en de continuïteit van Soul, Pop, Jazz en vocale gospel tradities in de ‘black music’ wordt toegeschreven aan Whitney Houston. Zij blies nieuw leven in gospel-georiënteerde popsoulzang. Zij bracht de Soul en Gospel terug naar de popmuziek. Whitney zette meer dan welke andere artiest dan ook de koers voor de huidige soul/R&B uit.

In de soulmuziek zijn verschillende subgenres te vinden. Je hebt de Detroit Soul (Motown). Kenmerken van dit genre zijn de catchy melodieën en sterke gospelinvloeden. De Southern Soul vindt zijn basis in Memphis (en in mindere mate in Birmingham, Atlanta en New Orleans). Het geluid van deze soulmuziek is energiek en een combinatie van R&B en Gospel, met veel gebruik van blaasinstrumenten. De New York City sound is de derde grote stroming. Daarin stonden soul en jazz centraal. De Philadelphia soul met weelderige snaar- en hoornarrangementen en doo-wop geïnspireerde zang en de Chicago soul met lichte gospelinvloeden en vooral een heel diverse sound waren ook grote stromingen. Verder had je nog de New Orleans, progressieve, psychedelische, Britse, Neo, Northern en Hypersoul. Kort gezegd vind je in de soulmuziek de volgende kenmerken terug: gospelroots, Blues harmonieën, virtuoze zang, prominente ritmesecties, blaasinstrumenten en een connectie met de burgerrechtenbeweging.

Nou het was misschien zakelijk maar een kleine en zeker niet volledige uitleg van de soulmuziek hoort er wel bij. Voor mij persoonlijk geldt het als mijn favoriete genre. Ik vind soulmuziek prachtig. Het voelt als een warm bad en het is tijdloos. Ik word er altijd vrolijk van en er zit zoveel gevoel in. Vaak is het op het leven gegrepen en weet het hele gevoelige snaren te raken. De artiesten weten altijd te beroeren met schitterende zang en het instrumentale gedeelte van de platen is al even zo mooi. De muziek heeft mij altijd meer weten te beroeren dan het in Nederland zo geliefde rock.

Aan deze bijdrage zit ten slotte ook nog een nummer verbonden. En dat is You Are Everything van The Stylistics. Ik denk dat de cover van Marvin Gaye en Diana Ross hier bekender is, maar het origineel blijft mijn favoriet. Het nummer heeft eigenlijk alle elementen in huis van een schitterende soulplaat. Prachtige vocalen, harmonieën en een subtiel instrumentaal geheel met uiteraard de blaasinstrumenten. Thom Bell en Linda Creed zijn verantwoordelijk voor de prachtige songtekst en de uitvoering van The Stylistics werd meer dan een miljoen keer verkocht. In Nederland wist het de hitlijsten nooit te halen dus dit ondergewaardeerde pareltje is bij uitstek geschikt voor deze bijdrage.

2 comments

  1. Helemaal mee eens, Mersad! Ik heb ook op de Stylistics gestemd en bovendien heb ik ‘You Are Everything’ afgelopen week gedraaid in de speciale Snob2000-uitzending van mijn programma XL90. Hopelijk heeft het geholpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.