Luther Allison is een van de beste Bluesgitaristen en vocalisten allertijden en ook een van de meest ondergewaardeerde. De tijd is dus meer dan rijp om eens een bijdrage over hem te schrijven. Hij was actief sinds 1957 en bleef dat tot aan zijn dood in 1997. Zoals meer Amerikaanse artiesten had hij het erg naar zijn zin in Europa en hij verhuisde in 1977 dan ook naar Frankrijk. Na een lange carrière volgde in 1987 eigenlijk een soort comeback met het album Serious. In 1994 groeide zijn populariteit verder met het album Soul Fixin’ Man.

In 1997 werd Luther met longkanker gediagnosticeerd en de boodschap was dat hij niet meer zou genezen. Slechts een maand na de diagnose overleed hij. Luther kreeg de diagnose terwijl hij middenin een tour zat. Slechts vier dagen voor de diagnose gaf hij een geweldige show in Montreal, Canada. Naar we nu weten, zijn laatste optreden. Op de top van z’n kunnen terwijl hij 57 was, gaf hij een geweldige show, die tegelijkertijd heel tragisch is omdat je achteraf kunt zeggen dat hij speelt als iemand die niet lang meer te leven heeft. Het was buitengewoon indrukwekkend hoe deze man zijn gitaar kon bespelen. Het was alsof hij z’n gitaar liet praten. Waanzinnig goed. Blues van de buitencategorie met een beetje rock en een beetje R&B. Natuurlijk moet er een nummer van deze concertregistratie aan onze eregalerij worden toegevoegd. Move From The Hood is het laatste nummer van de avond en daarom eigenlijk wel treffend voor deze bijdrage. Het nummer gaat over sociale verheffing en is geschreven door Luther Allison en James Solberg. Een heerlijk swingend optreden met gospelinvloeden. Luther verlaat het podium voor de laatste keer.

Van de concertregistratie is een dubbelalbum uitgebracht: Songs From The Road. Het album bestaat uit een CD en een DVD. Zeer de moeite waard met veel te ontdekken pareltjes zoals What Have I Done Wrong, It Hurts Me Too, You Can, You Can en Living In The House.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.