Eerder heb ik in de battle over het kleine countryliedje al de aandacht gevestigd op Jan van Bijnen. Zijn plaat Modest Man uit 2021 is prachtig en zeker de moeite waard om te beluisteren.

Jan heeft als gitarist op vele podia gestaan, onder andere met Freek de Jonge en Rob de Nijs. Hij heeft mij attent gemaakt op de mij onbekende Jim Keller, die op 18 oktober 2021 in het Muziekgebouw in Eindhoven staat. Jan begeleidt hem op gitaar bij dit concert. Jim Keller blijkt dit jaar een plaat te hebben opgenomen waarin hij laat horen geïnspireerd te zijn door J.J. Cale, Leonard Cohen en Tom Waits. Op By No Means staan elf liedjes van gezamenlijk een half uur: bijna alle minder dan drie minuten. De voordracht van Keller is sober, ietwat monotoon maar zeer bezwerend. De muziek is zorgvuldig en rijk. Dat kan haast niet anders met Mitch Froom aan de knoppen, die onder meer verantwoordelijk was voor het geluid van het meesterwerk Kiko van Los Lobos. Ideale muziek voor de herfst met een warmte om behaaglijk in weg te doezelen terwijl de regen tegen de ramen slaat.

De link met Tom Waits komt het beste tot uitdrukking in Don’t Get Me Started. Het potten- en pannengevoel is onmiskenbaar in dit geweldige liedje te horen. Voor de muzieknerds onder ons is Don’t Get Me Started extra interessant. Keller heeft het liedje opgenomen en naar zijn muzikale vrienden gestuurd met het verzoek om een solo op te nemen. 31 mannen hebben dat gedaan: van Nels Cline tot Philip Glass en van David Hidalgo tot Ruben Block. Keller heeft al deze versies op zijn site geplaatst. Het zijn 31 identieke liedjes met na 2 minuut 27 seconden 31 verschillende solo’s. Een bijzondere luisterervaring omdat je hoort op welke wijze de verschillende muzikanten zijn geïnspireerd door Keller en iedere keer een totaal andere draai aan dat deel van het liedje hebben gegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.