Een grappig fenomeen binnen het muzikale landschap is het antwoord-liedje; ook wel het respons-liedje genoemd. Het bestaat al zolang er sprake is van populaire muziek. Regelmatig is een antwoord gewoonweg opportunistisch, een reactie op een hit om mee te kunnen liften op de populariteit daarvan. Een paar voorbeelden? In 1953 verscheen Wake Up Irene van Hank Thompson als reactie op het bekende nummer Goodnight, Irene. In 1960 was I’ll Save The Last Dance For You van Damita Jo een antwoord op de hit van The Drifters, Save The Last Dance For Me. (Should I) Tie A Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree? was in 1973 een reactie van Connie Francis op het bekende Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree van Tony Orlando & Dawn. Zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden. In de jaren negentig had je ook zo’n dingetje hier in Nederland. Het nummer De Rode Schoentjes van Booming Support was een dikke hit. De reactie daarop was dat ook, Kaplaarzen (De Rubberen Laarzen) van Dingetje behaalde net zo goed hier de top drie. Leuk voor degenen die ermee weg liepen, zullen we maar zeggen.

Toch is jammer dat er naar verhouding niet vaak sprake is van een antwoord op een echte vraag. Terwijl er zoveel leuke vragen zijn om op te reageren! How Soon Is Now? Is She Really Going Out With Him? Can I Kick It? Ben Je Geil Of Wil Je Een Koekje? Do Ya Think I’m Sexy? Om maar een paar essentiële vragen te benoemen. Ze zijn er uiteraard wel, die reacties, bijvoorbeeld Yes, I’m Lonesome Tonight van Dodie Stevens. Dit nummer reageerde op een directe vraag van Elvis Presley. En met een beetje goede wil zou je het nummer She’s Madonna van Robbie Williams kunnen koppelen aan Who’s That Girl? van Madonna zelf. De mooiste vraag en antwoord combinatie wat mij betreft, ook artistiek gezien, is een vraag gesteld door Lloyd Cole And The Commotions in 1984 en het antwoord van Camera Obscura van 22 jaar later.

Het debuutalbum Rattlesnakes uit 1984 van de Schotse band Lloyd Cole & The Commotions, opgericht in 1982, was direct een succes over het kanaal. Het nummer Perfect Skin was populair. Hier in Nederland waren we er ook vroeg bij om de band in ons hart op te nemen. Het album kwam zelf tot plaats nummer 17 in onze album Top 100. Perfect Skin was de perfecte openingstrack, het nummer Are You Ready To Be Heartbroken? een prachtige afsluiter.

Rattlesnakes is zo’n album dat nog steeds overeind staat. In ieder geval werd het ook regelmatig gedraaid door Tracyanne Campbell van Camera Obscura – ook uit Schotland – toen ze nummers aan het schrijven was voor het album Let’s Get Out Of This Country. Ze heeft verklaard dol te zijn op de muziek van Lloyd Cole & The Commotions, en met name ook heel erg van Are You Ready To Be Heartbroken? te houden. Ze trok de stoute schoenen aan, en schreef een direct antwoord. Het werd een van de nummers waar de band uiteindelijk veel zou mee worden geassocieerd. Wellicht wat dat betreft alleen overtroffen door het nummer French Navy van een paar jaar later. Lloyd, I’m Ready To Be Heartbroken is muzikaal gezien geen tweeling van het vraag-liedje. Kwalitatief gezien scoort het meer uptempo antwoord echter ook veel punten. Het is een perfect Indiepop-pareltje: vrolijk, catchy, en vooral voortreffelijk uitgevoerd en geproduceerd.

Trouwens, Cole en Campbell kennen elkaar. Ze komen allebei uit Glasgow en ze waarderen elkaars muziek. Uit respect heeft Camera Obscura zelfs eerst toestemming gevraagd voor het uitbrengen van het nummer. Lloyd Cole vond het prachtig. I think to have a song named after a song that you’ve done is almost as good as it gets, really, heeft hij verklaard. Perfect antwoord natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.