Soms heb ik het idee dat ik altijd al een zwak heb gehad voor ondergewaardeerde liedjes. Dat de hits wellicht soms leuk zijn, maar dat de echte mooie songs verdrongen worden en dus ook niet (of laag) in de hitlijsten terechtkomen. Zo heb ik altijd Red Skies van de Engelse new-wave band The Fixx een enorm goed nummer gevonden, terwijl dit nummer niet eens de Top 40 heeft gehaald. Slechts vijf weken tipparade en toch heb ik dit nummer in mijn vroege tienerjeugd al in mijn hart gesloten.

De band, rondom lead zanger Cy Cumin, werd in 1979 opgericht en wist al snel op te vallen bij platenmaatschappijen en dat leidde tot wat succes begin van de tachtiger jaren. In 1982 verscheen hun eerste album Shuttered Room met daarop dus Red Skies, maar ook hun andere net-niet-hit Stand Or Fall. The Fixx is een band die profiteerde van MTV. Met twee videoclips kwamen ze regelmatig in beeld en wellicht is dat ook de reden dat ondanks dat beide nummers dus geen hit werden, de band wel wat bekendheid kreeg. Tel daarbij op de catchy refreinen en dan is het toch logisch dat aardig wat mensen dit nummer ook kennen.

De thematiek van dit nummer is wel iets donkerder. 1982 was midden in de koude oorlog en dit nummer handelt over de gevolgen van een nucleaire aanval. Met name een aanval op de manier waarop Ronald Reagan (V.S.) en Margaret Thatcher (U.K.) samenwerkten aan een compleet defensiesysteem zonder dat de ‘gewone’ man hier iets over te zeggen had. Het leek er op dat elk moment iemand (Oost of West) op de nucleaire knop kon drukken. Red Skies beschrijft de gevolgen.

Het idee van de song lijkt te komen van een Engels gezegde: Red sky at night, shepherd’s delight. Red sky in the morning, shepherd’s warning. Het gaat hier om een oud gezegde, wat zegt dat er slecht weer op komst is als er een rode lucht in de morgen is. Een waarschuwing dus. De oorsprong van dit gezegde gaat overigens ver terug. In de Bijbel, het Nieuwe Testament, wordt dit voorbeeld al in het boek Mattheus gebruikt, maar ook Shakespeare heeft dezelfde thematiek gebruikt in zijn gedicht Venus & Adonis uit 1593.

De waarschuwing lijkt dat te gaan over Red Sky in the morning, maar in de Red Skies At Night van The Fixx lijkt het leed al geschied en is er alleen maar wanhoop:

Should have taken warning, it’s just
People mourning
Running, hiding, lost
You can’t find, find a place to go, so it’s
Red skies at night
Red skies at night

De zanger Cy Cumin gaf later aan dat de thematiek van het liedje niet alleen toen van toepassing was, maar nog steeds. Hij heeft het hier onder andere over 9/11. Een moment voor hem om zijn leven ook echt om te gooien. Zo blijft dit liedje tijdloos qua tekst, maar ook de muziek heeft de tand der tijds goed doorstaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.