De mooiste muzikale herinneringen duren het langst. En niet alleen die van concerten, maar ook de momenten dat je via de radio nieuwe muziek ontdekte. In mijn jeugd ging dat niet anders. De tv-zenders waren met twe handen te tellen en qua muziek was er niet veel. Ja, Top Pop en later Countdown. Ik las de (voor de jeugd) populaire muziekbladen en de Oor. En kon uren naar de radio luisteren.

In de eerste helft van de jaren ’80 was er een programma dat doordeweeks altijd beluisterd werd: De Avondspits. Tijdens het avondeten de radio aan op Hilversum 3, dat kon bij ons thuis gewoon. Vaste onderdelen zoals de Top-3 uit de Nationale Hitparade (die had je toen nog), de Poplimerick, de Hitsom en de Topsprinter, ik keek er naar uit. De tijden dat radio luisteren nog een echt avontuur was, een reis naar een andere wereld. In je hoofd dan.

Frits Spits draaide muziek, zonder daarbij overdreven dweperig te klinken. Hij werd bijgestaan door producer Tom Blomberg. Die kreeg als bijnaam De Dikke Blomberg, omdat hij erg veel van muziek wist. En dan verdiende je een waardig eerbetoon, zeg maar. Dat kon je toen wel aan het enthousiasme van Spits overlaten.

In 1984 verscheen het nummer Dishwasher van General Public. Het heeft heel even in de onderstaande regionen van de hitlijsten gestaan voordat het in de uitverkoopbak belandde (en door mij er goedkoop uitgepikt werd). En het was nog een B-kantje ook. In een wit hoesje, met een sticker. Dishwasher, eindtune Avondspits. Meer niet.

In mijn herinneringen was (en is) het nummer de perfecte afsluiter van het programma. Een heerlijk glad geproduceerde instrumentale track met een mega reverb op de snaredrum. En ik hoor Frits Spits nog steeds De Dikke Blomberg aankondigen op piano. De iets meer dan drie minuten haalden meestal probleemloos het reclameblok, bijna twee jaar lang.

One comment

  1. Het had mijn verhaal kunnen zijn. Uitverkoop bak bij de Autorama Utrecht. Alleen heb ik wel het groen/zwarte hoesje.
    Een echte eind tune, je wist dat het voor vandaag weer over was de avondspits
    Digitaal volgens mij niet te vinden ook niet via English Beat of Wakeling. Zou voor mij nog steeds als eindtune kunnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.