Via Instagram liet zijn familie dit weekend weten dat Don Everly, de laatste nog levende van de Everly Brother, op 21 augustus 2021 op 84-jarige leeftijd aan een hartaanval was overleden.

Don werd op 1 februari 1937 geboren in Brownie (Kentucky, USA). Twee jaar later, op 19 januari 1939, gevolgd door zijn broer Phil. Hun ouders waren countrymuzikanten en zo kwamen Don en Phil al vroeg in aanraking met de muziek. Het sprak vanzelf dat Don en Phil gitaar leerden spelen en daarbij tweestemmig zongen. Rond 1945 traden zij al met hun ouders op in de wekelijkse Everly radioshow. Ze bleven regelmatig optreden en vestigden hun reputatie als rasmuzikanten.

In 1957 bemachtigden zij dankzij Chet Atkins een platencontract bij Cadence Records. Daar scoorden de broers hits als Bye Bye Love en Wake Up Little Susie. Ze zetten hun succesrijke carrière in 1960 voort bij Warner Brothers met Cathy’s Clown als grootste succes. In 1968 brachten ze, na een aantal andere elpees, Roots uit: een klassiek geworden album dat van grote invloed was op de verdere ontwikkeling van de countryrock, maar niet bij het grote publiek in de smaak viel.

Tot 1973 zouden ze samen blijven optreden, maar de onderlinge verhouding was in de loop der jaren verslechterd (door de duivelse drie-eenheid: drank, drugs en vrouwen) en de spanningen liepen op een gegeven moment zo hoog op, dat Phil midden onder een optreden zijn gitaar neersmeet en het podium verliet waarop Don in de microfoon verkondigde dat de Everly Brothers al tien jaar geleden gestorven waren.

Don startte vervolgens een solocarrière en nam een album op met hulp van de Britse zanger/gitarist/componist/producer Albert Lee. Deze kon Don en Phil, na een flink aantal jaren aandringen, ervan overtuigen weer samen te gaan optreden. Op 23 september 1983 organiseerde Lee voor hen een reünieconcert in de Royal Albert Hall te Londen. Dat werd een doorslaand succes en betekende de start van een lange reeks Everly Brothers-optredens, die pas in 2005 beëindigd werd.

De grote kracht van de Everly’s was hun schitterende samenzang met perfecte en nog nooit eerder gehoorde harmonieën in combinatie met de aparte liedjes, die veelal door  henzelf geschreven waren. Maar hun grootste hits waren de nummers van het componistenechtpaar Bryant, zoals Bye Bye Love, Wake Up Little Susie (beetje ondeugend liedje), Devoted To You en het overbekende Love Hurts.

De invloed van hun sound was enorm groot. Deze manier van samen zingen was helemaal nieuw en talloze artiesten uit de zestiger jaren werden door de Everly’s beïnvloed. Ik noem er een paar: The Beatles (vooral Paul McCartney), The Rolling Stones (met name Keith Richards), Simon & Garfunkel, The Beach Boys, The Eagles, The Hollies, Crosby Stils & Nash, Cliff Richard, Brian May…

Don en Phil zijn niet meer onder ons, maar hun muziek is van heel grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de popmuziek vanaf 1960 en zal blijven voortleven.

Mijn persoonlijke Everly Top 3: Temptation, The Price Of Love, Bird Dog.

Foto: Don Everly (rechts)

In augustus staan de vergeten hitjes centraal; liedjes die de absolute top niet wisten te halen of zelfs gewoon in de vergetelheid dreigen te komen. Liedjes ook die een vette herinnering oproepen bij de auteur van de blog. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.