In 1989 besteedden een jeugdvriend en ik aardig wat tijd aan het doornemen van de leukste nieuwe nummers. Vooral nog gericht op de Top 40 – we waren dertien – al kwam er soms wat meer underground langs. Rap en house hadden onze voorkeur. Het ene na het andere nummer kwam voorbij, maar één artiest stond heel vaak op: Tony Scott. Hij rapte met een behoorlijk coole, ontspannen flow en muzikaal lagen zijn nummers lekker in het gehoor. Tony woonde in Amsterdam, dat was dichtbij en dus relatable en hij was slechts enkele jaren ouder dan wij waren. Dat laatste vind ik nog altijd een prestatie: op zijn zeventiende kwam The Chief / That’s How I’m Living uit. Ik herhaal: op zijn zeventiende. En dat zijn internationaal bekende nummers geworden.

Het nummer waar ik de spotlights op wil richten is Get Into It. Niet alleen omdat het een heerlijk nummer en zijn grootste Nederlandse hit is, maar vooral omdat het zo’n typisch hiphouse nummer is uit die tijd. Even het geheugen opfrissen: eind jaren ’80 werden zowel house als hiphop populair. Als je nou de beats uit de hiphop combineert met de bas van de house, ontstaat hiphouse. Een stijl met heerlijke nummers, waarvan The Jungle Brothers’ I’ll House You  wereldwijd misschien wel de bekendste was.

Na Get Into It grossierde Tony Scott nog een aantal jaar in hitjes, voordat hij als muziekleraar op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam ging werken. Stel je toch eens voor dat je muziekles krijgt van The Chief zelf. Het moet prachtig zijn geweest voor de scholieren en hun ouders. Een van eerste grote bekende Nederlandse rappers, doorgebroken in het buitenland, niet weg te slaan van MTV en die leert je over datgene waar hij beroemd mee is geworden: muziek maken.

In augustus staan de vergeten hitjes centraal; liedjes die de absolute top niet wisten te halen of zelfs gewoon in de vergetelheid dreigen te komen. Liedjes ook die een vette herinnering oproepen bij de auteur van de blog. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.