Bij radiopiraten denk je misschien aan amateuristische zenders die het levenslied in onze moerstaal door de ether laten schallen. Daaraan was ook geen gebrek in het Gooi, waar ik opgroeide, maar er waren ook illegale radiostations waar een puberend Martijntje wat meer plezier aan beleefde. In de eerste plaats het razend professioneel gerunde Radio Decibel dat vanuit Amsterdam uitzond. Jeroen van Inkel, Adam Curry, Daniël Dekker en Simone Walraven, om er maar een paar te noemen, zetten hier hun eerste stapjes richting wereldfaam.

Vanaf het moment dat deze zender definitief uit de lucht ging, moest ik op zoek naar een alternatief. Ook het Hilversumse RAFF (Radio Als Flitsend Fenomeen, scroll naar beneden op de pagina voor meer info) draaide voornamelijk fijne dance-import die je niet op de legale landelijke zenders hoorde. Wel was het in mijn herinnering veel meer houtje-touwtje dan Decibel.

Mijn klasgenoten en ik maakten ons in het voorjaar van 1986 vooral vrolijk over het plaatje dat een van de DJ’s van dit station had opgenomen. Een single die uiteraard flink werd geplugd op de eigen zender en naar ons oordeel veel te amateuristisch was om ooit ergens buiten RAFF ten gehore te worden gebracht. In 1986 had je geen e-mail en geen insta om contact te onderhouden met je vrienden. Geen www om de nationale hitlijsten te checken. Hoe groot was dan ook de schok toen ik na drie weken vakantie in het buitenland een brief van vriend J. op mijn deurmat vond met een bijgevoegd Top 40-blaadje. De Holiday Rap staat op 1!!!

Hoe idioot de gedachte ook is, ik heb altijd de illusie dat het nooit een hit was geworden als wij niet op het schoolplein if you wanna go yo Sven hadden gezongen voordat hij landelijk, en uiteindelijk wereldwijd, werd opgepikt. Een hoop wereldleed rust zo in gedachten op mijn schouders. Dat je hem nooit meer op de radio hoort, is misschien niet zo héél erg. Wat in 2021 rest, is een nostalgische parodie van Tis Hier Geen Hotel.

In augustus staan de vergeten hitjes centraal; liedjes die de absolute top niet wisten te halen of zelfs gewoon in de vergetelheid dreigen te komen. Liedjes ook die een vette herinnering oproepen bij de auteur van de blog. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.