Lang hoefde ik er niet over na te denken. Het was het vergeten hitje met de perfecte titel voor tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes. Vaak komt een metafoor al schrijvende op. Deze, met de titel die al langer op mijn to-do-lijstje stond, wierp zich nu als vanzelf spontaan in mijn schoot: Magic Forest van Fat Mattress. Veel verbeelding is er niet voor nodig. De website Ondergewaardeerde Liedjes is als een magisch bos, de ene boom nog mooier of aparter dan de andere. Elke dag wordt er minstens eentje geplant. De battles op de maandagen zijn topdagen met soms tien, twaalf of meer bomen. Inmiddels 4615. Boswachter Tricky Dicky houdt dat minutieus bij. Bosbouwer Freek Janssen is er ooit mee begonnen. Hij ging aan de slag en tikte een mooi perceel op de kop. Niet zozeer voor een bos als wel voor een arboretum; een verzameling van bijzondere en allerlei verschillende bomen. Steeds op zoek naar vergeten of ondergeschoven exemplaren.

Via Twitter ontdekte ik dit domein en na een eerste bezoek help ik nu ruim zes jaar mee met de aanplant. Mijn eerste bijdrage leverde ik op 13 april 2015 en ondertussen heb ik een aardig kaveltje vol gepoot. Met veel plezier en enige trots voeg ik daar vandaag het uit het oor verloren Fat Mattress aan toe. Een zijproject van Noel Redding, bassist van The Jimi Hendrix Experience. Noel kon z’n ei niet helemaal kwijt bij Jimi; hij wilde zingen en zelf de gitaar weer beroeren en niet alleen maar in het rhythm and blues idioom. Noel ging daarvoor terug naar zijn oude maatjes van The Lovin’ Kind. Dit bandje had eerder zonder enig succes een drietal singles uitgebracht, wat Redding toen juist had doen besluiten zijn heil elders te zoeken. Doel: The New Animals – een voortzetting van The Animals, met Eric Burdon. Het werd Hendrix’ Experience vanwege de klik met Jimi, die via Chas Chandler toevallig bij de auditie aanwezig was.

Noels oude nest werd omgetoverd tot Fat Mattress en met tussenpozen werkten zij aan een eigen repertoire. Ondertussen stond de band in ’69 in het voorprogramma van de Amerikaanse tour van The Jimi Hendrix Experience. Noel opende dus voor zichzelf. Ook stonden zij dat jaar op The Isle of Wight Festival, Najaar ’69 verscheen het eerste album, gevuld met wat late psychedelica, ingekapseld in een folkrockachtig jasje. Vóór een tweede tour in de States, nu als hoofdact, was de wispelturige Noel alweer afgehaakt. Hij begon Road en later The Noel Redding Band, maar bleef als muzikant voor altijd gepikeerd over de weinige royalties die hij ontving van The Experience. Noel overleed in 2003, op 57-jarige leeftijd; levercirrose. Ik zet nu een boom op over Noel Redding, maar het gaat mij om Magic Forest, de van het debuutalbum van Fat Mattress getrokken single. Het werd hier een bescheiden hit (#16). Bijna 52 jaar verder zijn we ‘m totaal vergeten, dus hoog tijd om hem in het digitale Forest te plaatsen, al was het maar als uitnodiging om vaker over het magische domein te dwalen.

In augustus staan de vergeten hitjes centraal; liedjes die de absolute top niet wisten te halen of zelfs gewoon in de vergetelheid dreigen te komen. Liedjes ook die een vette herinnering oproepen bij de auteur van de blog. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.