In 1983 wordt een begin gemaakt met de stormvloedkering, werd er gekeken naar Dynasty en had Michael Jackson meerdere hits waaronder Beat It. Veel meisjes droegen beenwarmers en zongen mee met Comment Ça Va van The Shorts. De zomer was droog en heet. En ook in dat zelfde jaar was er een hitje wat uiteindelijk, hoe goed ook, een eendagsvlieg zou blijken te zijn. In de Top 40 niet hoger gekomen dan 25, maar goed ook het zegt iets over hitlijsten: niet hoe goed een nummer is maar hoe populair bepaalt de positie.

This Is Welfare van The Dutch, als je de tekst hoort snap je ook waar Koot en Bie het over hadden toen ze het begrip doemdenken introduceerde. Hoewel het over welvaart gaat is de ondertoon alles behalve vrolijk.

German test case, how do they always find the best ways?
Ask the mayor, former Nazi himself how many Adolphs were born
Before and after Second Word War?

This Welfare (this is welfare)
This Welfare (this is welfare)
This Welfare (this is welfare)
This Welfare, paradise

En toch het is en blijft een prachtig nummer. Doemdenken of niet het basloopje is weergaloos en het nummer klopt aan alle kanten. Een vergeten hitje van Nederlandse bodem dat in zijn tweede jaar in de Snob 2000 terecht naar #273 gestegen is. Een pittige tekst die muzikaal luchtig wordt gebracht. En dat is ook gelijk de kracht en de reden dat dit pareltje nog eens goed onder de aandacht moet worden gebracht. En dat kan na 38 jaar geen kwaad lijkt mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.