Met stomheid geslagen was ik. Stil. Volledig betoverd. Opnieuw speelde ik het af en wéér was het raak. Vanaf het begin pakte de geweldige stem van de zangeres mij, trok mij aan mijn haren door het nummer heen om mij vervolgens alleen te laten met de imposante vocalen van een compleet koor. Wat een fabelachtig mooi nummer… Maar ook… wát een verhaal!

Shelagh McDonald had al twee albums opgenomen en de critici vergeleken haar al met tijdgenoten Joan Baez en Joni Mitchell. De toekomst lachte haar toe. Maar bij de opname van haar derde album verdween ze plotsklaps.

Een slechte LSD-trip had haar leven op zijn kop gezet. Anderhalf jaar liep ze volkomen paranoïde rond met een gesloopte stem tot gevolg. Ze zocht uiteindelijk haar heil bij haar ouders. Alleen kreeg ze daar amper vrijheid, bang als zij waren dat hun dochter weer het door hen zo verafschuwde pad van zangeres zou verkiezen.

En ook toen ze later de liefde van haar leven tegenkwam, hoefde ze niet op steun van haar ouders te rekenen. De man was veel te oud en had ook nog eens geen ‘fatsoenlijke’ baan. De jaren erop trokken Shelagh McDonald en hij daarom als nomaden door het land. Pas toen zij in de krant las dat een platenmaatschappij bezig was om haar eerste albums opnieuw uit te geven, meldde ze zich weer. Het was toen 2005, 34 jaar later.

Ik luisterde Stargazer nog een keer. En met dat verhaal in het achterhoofd kwam het liedje nóg harder binnen. Opeens voelde ik alle pijn, de angst, de onmacht, de ellende… Zelden heeft een nummer mij zó beroerd.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.