Vandaag is het 22 juli en zeg ik namens Ondergewaardeerde Liedjes van harte gefeliciteerd tegen Jacco de Greeuw! Zanger, gitarist van wat mij betreft één van de beste (en tegelijkertijd meest ondergewaardeerde) bands van Nederland: Johan.

Wanneer ik Johan heb leren kennen? Geen idee. Johan was er zomaar ineens en toch ook altijd al aanwezig. Ken je dat? Ik weet dat ik de band écht leerde kennen toen THX JHN uitkwam, maar kende Pergola, of eigenlijk Tumble And Fall, ook al. Het kwartje viel vooral toen ik Oceans voor het eerst hoorde.

Oceans is tekstueel vrij eenvoudig maar geeft wel precies weer wat je voelt bij onbeantwoorde of vertrokken liefde. Dat je er altijd voor iemand wilt zijn en de pijn die je bij afwezigheid kunt voelen. Daarnaast is de muziek zeer elegant met schitterende en vinger brekende akkoorden (voor de gitaristen onder jullie: denk aan F#7, Bm6 en Emaj7 dat als akkoord in alle riffs terug komt) in plaats van powerchords. Die akkoorden passen schitterend bij elkaar waardoor het nummer vol zit met mooie melodieën. En natuurlijk had het ook met de charmante waargebeurde clip te maken waarin een jonge Argentijnse zichzelf filmt om Johan in Utrecht live te zien.

Edoch! Dit prachtige liedje haalde nooit de Top 40, haalde de Top 2000 niet, staat niet in onze Snob 2000 sinds 2015. Ja, in 2012 stond het nog best hoog ergens tussen 200 en 300, maar het werd in 2016 zonder succes door de Top 2000 opgepikt (en dan was toen de stelregel dat we afscheid namen). Ook zijn de nummers van THX JHN gemiddeld maar een paar honderdduizend keer geluisterd, waarbij Oceans dan een positieve uitzondering is met iets meer dan een miljoen streams op Spotify. Hoe kan dat? Waarom is dat niet veel meer? Ik begrijp dat werkelijk niet.. Dus ik herken heel erg wat Robert Arnold eerder al schreef: Johan is een fenomenale band met Pergola en THX JHN wat mij betreft als twee monumentale albums. Luister die nummers en stem ze hoger de lijsten in, te beginnen bij Oceans.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.