Een liedje dat maar liefst twee keer in dezelfde battle werd genoemd, moet dat nou nóg een keer onder de aandacht worden gebracht? Zeker wel: we zijn tenslotte Ondergewaardeerde Liedjes en de meeste nummers die op dit blog worden besproken, belanden helaas niet spontaan in de hitlijsten. Daar zal een derde vermelding ongetwijfeld geen verandering in brengen. Onze ambitie is meer van het kaliber ‘al is er maar één iemand die de moeite gaat nemen om hiernaar te luisteren…’

Voor die ene luisteraar: de Brit Richard Thompson zou de status van een John Mayer of Ed Sheeran moeten hebben. Een grandioze songwriter en een fabelachtig goede gitarist, die niet vies is van wat cynische humor maar evengoed de gevoeligste folksongs in zich heeft, en dat al meer dan vijftig jaar. In 1991 wist hij, inmiddels dik in de veertig, met het comeback-album Rumor And Sigh een heel nieuw publiek aan zich te binden. Die plaat laat de veelzijdigheid van Thompson horen, met I Feel So Good als ‘hit’ van het album.

Het nummer verhaalt over een jongeman die na een tijd in de gevangenis van plan is zijn vrijheid uitbundig te vieren. Ik ben niet iemand die de Corona-lockdown met gevangenschap wil vergelijken, maar vooruit, met wat fantasie kunnen we dit lied best bombarderen tot anthem van de post-Covid-periode. Zoals Alex schreef: Vet hard feesten! Drank, drugs en lekkere wijven. Dat is zijn missie. Op deze manier wraak nemen op de maatschappij die hem opsloot. Blogger Hans verwoordde het zo: Hij zal de samenleving eens goed een poepie laten ruiken en gaat flink de bloemetjes buiten zetten. Zijn we er klaar voor?

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.